Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Új Covid-osztályokat helyeztek készültségbe

Infostart
2021. november 4. 13:49
Már nem csak a centrumkórházak fogadják a fertőzött betegeket.

Új szakaszba lépett a kórházak járvány-védekezése. Annyira sok már az új beteg, hogy az eddig kijelölt Covid-osztályok nem elegendőek, ezért Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a hét végén elrendelte: az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket – írja a Népszava.

A könnyű és középsúlyos betegeket a városi kórházak látják el, a súlyos állapotúakat az elsődlegesen kijelölt ellátócentrumokba kell tovább küldeniük. Ezek a javarészt a megyei intézmények, illetve a fővárosban a négy centrumkórház:

  • a Dél-Pesti (egykori Szent László-Szent István),
  • az Észak-Közép-Budai (egykori Szent János),
  • a Szent Imre, illetve
  • a Honvédkórház.

A fővárosi centrumok mellett

  • az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet,
  • a Bajcsy-Zsilinszky és
  • a Pest megyei Flór Ferenc kórház

is részt vesz a legsúlyosabb fertőzöttek ellátásában. Arról, hogy a városi kórházak hány ágyat különítsenek el a könnyű és középsúlyos fertőzöttek ellátására, a centrumkórházak vezetői dönthetnek.

A lap érdeklődésére a szaktárca úgy fogalmazott: „A járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a beoltatlanok különösen veszélyben vannak, a betegek számának növekedése miatt a miniszteri utasításnak megfelelően

újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.”

Az említett levél rendelkezik arról, hogy a gyerekeket az orvosképzéssel is foglalkozó egyetemi centrumok klinikái, illetve a Heim Pál gyermekkórház, a miskolci megyei, valamint a győri Petz Aladár kórház fogadja – teszi mások mellett hozzá a Népszava.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!