Bibó István visszaért a rakpartra

Infostart
2021. október 30. 09:55
A rakpart felújítását decemberre fejezik be.

Visszakerült a helyére - a Markó utcai felhajtó felső rakparti végére - Bibó István szobra - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Azt írták, hogy a pesti alsó rakpart gyalogosbarát megújításának "látványos" szakasza volt, hogy elmozdították a Markó utcai rámpát és a megtámasztását szolgáló támfalat. A jelentős munkára azért volt szükség, hogy biztosítsák az új gyalogossétány, valamint a közút megfelelő szélességét, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal érintetlen marad.

A rámpa sarkában 2005-ben helyezték el Bibó István mellszobrát, amelyet az átépítés idejére elszállították, most azonban a munkák abba a szakaszba értek, hogy visszakerülhetett az eredeti helyére. Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, hogy a helyreállításkor a szobor alkotója, Széri-Varga Géza szobrászművész is jelen volt.

A BKK szerint a pesti alsó rakpart júniusban indított felújítása ütemezetten halad, a munkával tervezetten decemberre készülnek el. Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja.