Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Őszi érettségi - 17 ezer diák ad számot mától a tudásáról

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző
2021. október 15. 12:56
Pénteken kezdődtek az őszi érettségik. Október végéig tartanak az írásbelik, ezt követően november elején lesznek a szóbelik. Az InfoRádió az Oktatási Hivatal megbízott elnökét kérdezte a témában.

Brassói Sándor az InfoRádióban felidézte: a kétszintű érettségi vizsga 2005-ös bevezetését követően született az a döntés, hogy ne csak egy, hanem két vizsgaidőszak legyen egy naptári évben. Mint azt hozzátette, az őszi vizsgaidőszakra a jelentkezés szeptemberben zárul, amire elsősorban olyan diákok jelentkeznek, akik adott esetben korábban már szereztek érettségit, de szintemelő- vagy javító-pótló vizsgát szeretnének tenni. Illetve azok a tanulói jogviszonyban álló középiskolás fiatalok, akik könnyíteni kívánnak a tavaszi, úgynevezett május–júniusi vizsgaterheiken az előre hozott érettségivel.

Az idei őszi vizsgaidőszak október 15-én vette kezdetét a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel, amik a fizika és ének-zene, művészettörténeti vizsgákkal zárulnak október 28-án. Ezt követik a szóbeli felmérések november 11-e és november 26-a között, közép és emelt szinten egyaránt – ismertette az Oktatási Hivatal megbízott elnöke.

Az idei őszi érettségin mintegy 17 399 fő vesz részt 193 intézményben, főként középiskolákban, 242 érettségi vizsgabizottság bevonásával. Brassói Sándor megjegyezte, hogy 2020-ban a mostanihoz képest 10 ezer fővel több volt jelentkező, amit nagyban a Covid-helyzet befolyásolt, hiszen voltak, akik a járvány miatt csúsztak az őszi vizsgaidőszakba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
17 ezer diák ad számot mától a tudásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást