Nyitókép: Pixabay.com

Államivá válik az egyik meddőségi kezeléseket folytató cég

Infostart / MTI
2021. szeptember 6. 11:07
A magyar állam megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, amely a jövőben állami finanszírozásban fog teljes körű meddőségi kezelést nyújtani – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az asszisztált reprodukciós kezelések és ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon. A kormány fontosnak tartja, hogy a család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének - közölte a tárca.

Azt írták, a népességfogyás hatékony megállítása és a meddőségi kezelések széles körben való elérhetővé tételéért a magyar állam hétfőn megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t. A nemzetstratégiai jelentőségű ügylet eredményeként a társaság teljes körű meddőségi kezelést fog nyújtani a betegek részére állami finanszírozás mellett.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytatott a Róbert Károly Magánkórházzal a meddőségkezelési területei állam általi átvételével kapcsolatban. A magánkórház a meddőségi eljárásokat egy újonnan létrehozott gazdasági társaságba szervezte, amelynek tulajdonjogát a magyar állam - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján - a megvásárolja.

Az állami tulajdonszerzéssel egyidejűleg a magánkórház ezt a tevékenységét megszünteti.

A minisztérium ismertetése szerint a kapcsolódó, 2020. év elején már megjelent jogszabályok folytatásaként így tovább erősödik az állami szerepvállalás az újonnan létrehozott állami meddőségkezelési centrum, a Róbert Károly Meddőségi Centrum közfinanszírozott működésével.

A folyamatos betegellátás az új intézmény működési feltételeivel megszilárdítható. A kormány tavaly óta biztosítja a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos állami finanszírozását. A meddőségcentrumokban lehetővé válik a meddőségkezelési szolgáltatás ingyenes igénybevétele - ismertette a tárca.