Nyitókép: Pixabay

Így győzd le a nyaralás utáni munkahelyi depressziót!

Infostart
2021. augusztus 24. 12:31
Elkerülhetetlenül közeleg a nyár vége, a vakáció és az önfeledt szórakozás ideje lassan leáldozik. Egyre többen térnek vissza a dolgos hétköznapokba, vagyis a munkahelyükre, ami nyomot hagy a lelki állapotukon, hangulatukon is. Néhány jó tanács és saját munkahelyi személyiségünk megismerése azonban könnyebbé teheti a visszarázódást.

Üveges szemmel eltöltött munkaidő, a fontos döntések elhalasztása, egyik feladatról a másikra ugrálás, unalom és nyugtalanság váltakozása, notórius rosszkedv – milliók élik át a nyári vakáció után visszatérve a munkahelyükre. A nyaralás utáni depresszió egy, a pszichológia által ismert állapot. Angolul post-vacation blues-nak, vagyis a vakációt követő levert hangulatnak nevezik.

A szabadság, a tenger- és tópart, a jókedvű kirándulások és a nagy vacsorák utáni levertség tünetei között szerepel az alvászavar, a koncentrációs problémák, a feledékenység – ha ezek kialakulnak, általában rövidebb idő alatt rendeződnek is.

Mit lehet tenni a szabadság utáni problémák ellen?

Érdemes (újra) megtalálni, hogy mi motivál a munkában, illetve, hogy mi fontos számunkra, milyenek is vagyunk valójában.

A kialakuló és legyőzendő stressz ugyanis csak részben állhat összefüggésben a hormonokkal,

saját gondolkodásunk is befolyásolhatja az érzéseinket.

Ilyenkor jellemzően a vakáció napjaihoz, eseményeihez, élményeihez hasonlítjuk a szürke hétköznapokat, ami egy komoly kontraszthatást idéz elő. A „nyaralós énünk” által megélt pillanatokat ezért még a reálisnál is sokkal érdekesebbnek tartjuk. A munkába visszatérve pedig már meg is mutatkoznak rajtunk a vakáció utáni levertség tünetei: a szomorúság, a fáradság, a szorongás, de akár a motiválatlanság is.

Egy új, szakértők által összeállított személyiségteszt kitöltésével megismerhető a munkahelyi énünk, és így megtudható, újabb kihívások, elismerések vagy éppen a szeretetteljes légkör szükséges-e ahhoz, hogy a hétköznapokba visszatérjen a munka öröme.

A személyiségteszt itt érhető el.