Két településen nőtt a szennyvízben a koronavírus-koncentráció - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2021. augusztus 2. 22:01
Mozgósítja az idei költségvetésben meglévő szabad forrásokat is a kormány – közölte a pénzügyminiszter. Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Kaposváron és Tatabányán emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A legtöbb településen még alacsony kategóriába esik a kimutatható vírusmennyiség. Országos átlagban a koncentráció emelkedése egyelőre megállt, de a szakemberek ennek ellenére mindenkit óvatosságra intenek.

Péntek óta egy koronavírusos beteg halt meg, 155 embernél mutatták ki a kórokozót. 76 beteget ápolnak kórházban, 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 30 és fél ezer körülire csökkent. Az egészségügyi dolgozóknak már kötelező a védőoltás és lehetőség van a koronavírus elleni vakcina 3. adagjának felvételére is.

Átmenetinek tartja a magasabb inflációt a pénzügyminiszter. Varga Mihály az ATV-nek azt mondta, hogy az áfa csökkentése hosszú távon nem tudja érdemben befolyásolni az árakat. Varga Mihály Facebook oldalán arról írt, hogy mozgósította az idei költségvetésben meglévő szabad forrásokat is a Gazdasági Kabinet. A gazdaság újraindításával összefüggésben egyeztettek újabb egészségügyi beruházások elindításáról, a részletekről hamarosan beszámol.

Csak a biztonságos és sikeres euró-bevezetést tartja elfogadhatónak a Magyar Nemzeti bank elnöke. Matolcsy György a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján kijelentette: Magyarország az euró bevezetését vállalta, amikor 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az MNB és a kormány teljesen egységes abban a kérdésben, hogy a kötelezettséget teljesíteni kell.

A járványhelyzet előtti szintre szorult vissza az álláskeresők száma – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Augusztus elejére 259 ezerre csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma Magyarországon, a tavaly nyári mélypont óta ez mintegy 120 ezer fős mérséklődést jelent.

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása, 13 millió kötetet juttatnak el az iskolákba. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: az állam 2020 óta már minden, 1-12. osztályba járó nappali tagozatos diák tankönyvének árát átvállalja, ez a költségvetésben több mint 13 milliárd forintos tételt jelent.

A miniszterelnök a nemzeti konzultáció kitöltésére biztatott Facebook-bejegyzésében. Közölte, hogy ő már kitöltötte a kérdőívet. Orbán Viktor hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció a járvány utáni élet szinte összes fontos kérdését érinti.

Rekordot döntött az őszi búza és az őszi árpa termésátlaga. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár közölte, hogy a gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be, az idei aratás ezzel lényegében befejeződött.

Heteken belül megkezdődik minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló filmstúdió fejlesztése. A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint négy új műterem építési munkálatai indulnak a Fóti Filmstúdióban. A fejlesztéssel a gyártóbázis kapacitása csaknem ötszörösére bővül. Összesen 12 ezer 670 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére.

L. Simon Lászlót nevezte ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának az emberi erőforrások minisztere július 31-i hatállyal, 5 évre. L. Simon László Facebook-oldalán azt írta: ezzel aktív pártpolitikusi munkáját befejezi.

Elsősorban a Duna mentén irtják a szúnyogokat ezen a héten. A kifejlett szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt, Komáromot és környékét, a Dunakanyart, a főváros Duna menti kerületeit, a Csepel-sziget településeit, Dunaújvárost, valamint Szekszárd, Baja és Mohács térségét. Lesz szúnyoggyérítés a Velencei-tó és a Balaton környéki településeken is.

Az Európai Unió három tűzoltó repülőgéppel segíti a törökországi erdő- és bozóttüzek oltását. Az erdőtüzek szerdán csaptak fel Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre, másnapra pedig már tucatnyi térségbeli tartományban is lángra kapott a növényzet. Turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Törökországban.

Rodoszon már eloltották a bozóttüzet. A turisták körében népszerű görög szigeten vasárnap gyulladt ki a növényzet a szárazság és az erős széllökések miatt. A helyi szállodákat nem érintette a tűz, de három faluból ki kellett telepíteni a lakosokat. A Peloponnészosz északnyugati részén még tombolnak a lángok. Közben a héten sem enyhül a hőség Görögországban, ahol akár 47 Celsius fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.