Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A kulturális élet újraindításáért hoztak döntéseket

Infostart
2021. június 29. 12:47
A családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tartott a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után, ahol kulturális kérdésekről tárgyaltak és új javaslatok megfogalmazásáról döntöttek.

Novák Katalin emlékeztetett: a járványügyi korlátozások fokozatosan szűnnek meg, a kormány múlt heti döntése értelmében 5,5 millió beoltott után véget ér például a maszkhasználati kötelezettség. "Hogy mikor érjük el az 5,5 millió beoltottat, csak a magyar embereken múlik" - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ez lehet néhány nap, vagy egy egész hét is (ha a hétfőről keddre első oltást kapók 9200-as létszámával számolnánk, akkor még 2-3 nap lenne ez az idő, de az oltakozási ütem lassul, ugyanis a korábbi ütem alapján a múlt héten még a 29-i, mai adatközlésre várták az 5,5 milliós bejelentést).

A járvány esetleges negyedik hullámával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: elképzelhető, hogy lesz negyedik hullám, de az nem olyan lesz, mint a korábbiak, mert Magyarországon mintegy 5,5 millió ember be van oltva, és ezzel védekezni lehet a járvány ellen.

Többletforrást kell biztostani a kultúrstratégiai intézményeknek ahhoz, hogy a kultúra ismét minél szélesebb körben elérhető legyen - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után.

  • Az általa vezetett operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy adjon támogatást a fesztiváloknak, akár a kistelepüléseken is.
  • Közlése szerint a törzs ülésén arról is tárgyaltak, hogy a látvány-csapatsportágakat érintő TAO-támogatás jelenlegi 100 milliárd forintos összegét emeljék vissza a korábbi 125 milliárd forintra.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta: a Nemzeti Kulturális Tanács arra kéri a kormányt, hogy sürgősen fogadja el a kultúrstratégiai intézmények hosszú távú működéséhez szükséges forrásokat biztosító, a 2021-2025-ös időszakra vonatkozó csomagot. Hozzátette: a csomag a kiemelt nagy projekteket nem érinti, de magas színvonalú, kiszámítható működésre ad keretet a többletforrásoknak köszönhetően.

Az intézkedés idén 19, jövőre 20 milliárd forint többletforrást biztosítana a kultúrának, valamint kisebb tételek is elérhetők lennének ebben az ötéves időszakban - közölte.