Nyitókép: Getty Images

Nehezen kibogozható adok-kapok indult a zalai kórház és a felmondó orvosok között

Infostart
2021. június 23. 10:47
A kórházzal "munkajogi vitába" keveredő orvosok elhatárolódnak az ügyet kirobbantó Facebook-bejegyzéstől, de a rá reagáló kórházat perelni fogják.

Mint az Infostart is megírta a minap, felmondott a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház hét traumatológus orvosa, akik a helyzet tisztázása végett közleményt juttattak el a HVG-hez azok után, hogy ügyük nyilvánosságra került a Demokratikus Koalíció helyi erőinek köszönhetően.

A tisztázás azért vált szükségessé, mert miután a DK nyilvánosságot adott az ügynek, a kórház azonnal reagált, bérzsarolásnak titulálva az orvosok lépését, mondván nem is voltak annyira leterheltek, mint más osztályok személyzete, bérük pedig a bruttó 2 millió forintot is meghaladta, az ügyeleti díjakat a minimálisnál nagyobb összegben határozták meg, nem mellékesen pedig a Covid-ellátásban részt vevőknél nem volt többletterhelés, csak más munka, az elhalasztott műtétek helyett pedig oltópontokon szolgáltak – külön pénzért. A kórház még azt is hangsúlyozta, hogy március 1-jével jelentősen nőttek az orvosbérek, a felmondott traumatológusok emellett kapták a traumatológusi emelt fix díjat és az ügyeleti díjat is, így nőtt 2-2,7 millió forintra az érintettek havi bére.

Az orvosok mostani közleménye tehát e fentiekre reagál:

  • nem ők fordultak a nyilvánossághoz a felmondással kapcsolatban
  • nem kértek fel senkit ügyük nyilvánosságra hozatalára
  • a lavinát elindító DK-s Facebook-bejegyzéstől elhatárolódnak
  • a munkajogi vita szerintük nem tartozik a nyilvánosságra, annak tartalmáról nem is nyilatkozhatnak
  • a munkáltatói közlésekkel kapcsolatban azonban jogi eljárást kezdeményeznek
  • továbbra is gyógyítani szeretnének, megfelelő feltételek mellett

A lap információi szerint a zalai kórházban sok az ügyelet, de kevés a pénz és a rugalmasság.