Nyitókép: Pixabay.com

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a Klubrádió ügye miatt

Infostart
2021. június 9. 16:45
Aránytalan és átláthatatlan döntésre, az uniós jog megsértésére való hivatkozással.

Az Európai Biztottság bejelentette, jogsértési kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, mert álláspontja szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság erősen megkérdőjelezhető alapon utasította el a Klubrádió pályázatát a sugárzási frekvenciára. Az EB arra hivatkozik, hogy a döntés sérti az Európai Elektronikus Hírközlési törvényt – (EU) 2018/1972 –, annak is az arányosságra és a megkülönböztetésmentesség elveire vonatkozó szakaszait. Közleményükben azt írták, a Médiahatóság döntése aránytalan volt és nem átlátható.

Először levelet küld az EB, amelyben értesíti Magyarországot az eljárás megindításáról. A benne szereplő érvekre két hónapig van lehetőség válaszolni. Megfelelő válasz hiányában a Bizottság dönthet úgy, hogy a következő szakszba lépteti a jogsértési eljárást és indokolással ellátott véleményt küld.

A Klubrádió 2021-ben lejáró frekvenciahasználati jogosultságát 2020 végén a Médiatanács nem újította meg. A 92,9 használatára kiírt pályázaton végül nem született győztes: a Klubrádiótól hiánypótlást kértek, a másik két pályázatot alaki hibák miatt elutasították. A Klubrádió megtámadta a 2020-as médiatanácsi döntést. Az NMHH három érvénytelenségi ok miatt zárta ki a Klubrádiót, ezekről kellett döntenie a bíróságnak – részletek itt –, amely ellenük ítélt februárban, így a rádiónak végül el kellett hallgatnia a 92.9-en 2021. február 14-én éjfélkor, azóta online sugároznak.