Nyitókép: BERNAT BENJAMIN LASZLO

Új Duna-parti kerékpárutat adtak át Budapestnél – fotók, térkép

Infostart
2021. június 4. 16:54
Budapestet és Dunakeszit köti össze.

Befejeződtek a munkálatok a Dunakeszit Budapesttel összekötő, 5,36 kilométeres kerékpárúton, amelynek egy része vízparti környezetben, magas fák alatt, a gyalogos sétánytól elválasztva vezet a páratlan panorámájú Duna-parton. Az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat részeként megépült szakasznak nemcsak turisztikai szerepe lesz, sokaknak a munkába és iskolába járást is megkönnyíti majd – írja honlapján a Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zrt (NIF).

A NIF beruházásában tavaly tavasszal kezdődtek meg a munkálatok. Teljesen új kerékpárutat építettek 4,9 kilométeren, 440 méteren pedig kerékpározásra kijelölt utat alakítottak ki. A Penta Általános Építő Kft. kivitelezésében több mint 1200 nm aszfaltot építettek be, 100 jelzőtáblát helyeztek ki.

A fővárosi agglomeráció legújabb kerékpárútja Budapesten a Vasrózsa utcai kerékpárúttól indul. A 2-es főút mellett halad Dunakeszi irányába a Pallagi utcai körforgalmú csomópontig, különálló, 3,3 méter széles pályával, amely így előzésre is lehetőséget ad.

A körforgalmon való átvezetés után azonos burkolatszélességgel a Folyam utcáig vezet az önálló kerékpárút. Így a nagyon forgalmas főút helyett külön kerékpárúton, biztonságosan és kényelmesen lehet biciklizni.

Az Újszőlő utcáig új nyomvonalú, vegyes használatú utat adtak át. Az Újszőlő utca és a Liget utcai kerékpárútnál található végpont között szintén új nyomvonalú kerékpárútszakaszt építettek ki.

Új kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki a vízparton a Katonadombnál, kényelmes lehetőséget biztosítva egy-egy rövid megállásra vagy étkezésre. Itt egy információs táblát is kihelyeztek, amely a környék nevezetességeit mutatja be.

Az elkészült szakasznak köszönhetően az ingázók, túrázók és sportolók is biztonságosan kerékpározhatnak a főváros és Dunakeszi között.