Nyitókép: Jakab Péter/Facebook

Magyar György nem vár gyógyíthatatlan sebeket az előválasztási vitákban

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2021. május 25. 19:09
Minden országgyűlési választási körzetben támogatja az előválasztási viták megrendezését a Civil Választási Bizottság. A testület elnöke szerint a nyár ideális időszak arra, hogy a szavazók figyelme az ellenzéki jelöltekre összpontosulhasson.

Az áprilisi parlamenti választáson közösen induló hat ellenzéki párt szerint a Magyar Köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd színeiben induló aspiránsoknak július 26-ig kell regisztrálniuk, ha meg akarják méretni magukat az egyes körzetekben.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az InfoRádióban arról számolt be, hogy a hat párt közösen vitaszabályzatot is elfogadott. „A Civil Választási Bizottságnak az a dolga, hogy mindezt elősegítse, támogassa, és elkészüljenek azok a forgatókönyvek, amelyek megteremtik az egyenlő esélyeket” – mondta az ügyvéd.

A képviselő-jelölti, valamint a miniszterelnök-jelölti vitákat október 10-ig lehet megrendezni. Magyar György nem hiszi, hogy ezeken a vitákon olyan sebeket ejtenének egymáson a jelöltek, amelyek később begyógyíthatatlanok lennének.

A Civil Választási Bizottság elnöke beszélt arról is, hogy szerinte nincs túlzottan elhúzva az előválasztási folyamat. Az ügyvéd szerint három fontos része van az eljárásnak:

  • az aktivitás, tehát minél több ember megmozgatása
  • a legitimálás, hogy hiteles és megbízható embereket válasszanak ki
  • a tematizálás

Magyar György szerint a nyári hónapokban kifejezetten jót fog tenni a politikai uborkaszezonnak, ha az emberek azzal foglalkoznak, hogy az ellenzék miként fog fölállni. „Ősszel ezt le kell bonyolítani, és a kijegecesedett álláspontokkal és jelöltekkel kell a következő fél évében ráfordulni az igazi kampányra” – tette hozzá.

Magyar György szerint az előválasztások jelentőségét az is mutatja, hogy a kormányzati kommunikáció is ezzel, valamint a jelöltek személyével foglalkozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Előválasztási viták: kifejezetten jót fog tenni a nyári uborkaszezonnak?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást