Nyitókép: Balogh Zoltán

Reagált a magyar kormány az uniós vakcinaútlevél tervére

Infostart
2021. március 17. 16:41
Szerdán nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság, hogy milyen tartalommal és lehetőségekkel hozná létre a koronavírus elleni oltást bizonyító uniós igazolványt.

Eszerint az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöldigazolvány a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen. Az uniós engedéllyel rendelkező oltásokat mindenhol kötelező lenne elfogadni az EU-ban, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak. (További tudnivalók, javaslatok és kötelezettségek itt.)

A Kormányzati Tájékoztatási Központ mindezzel kapcsolatban leszögezte: az uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így

minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy, milyen Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be,

mert ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi.

"Brüsszeltől azonban most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát. Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést, Európa országaiban az átoltottság ezért nagyon alacsony" - írták.

Hozzátették: mire az Európai Unió jogalkotási folyamata ezt a rendelettervezetet elfogadja, Magyarországon már befejeződik az oltás folyamata a több helyről beszerzett vakcináknak köszönhetően.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!