Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor: nem állhat elő, hogy ne bírja az egészségügy

Infostart
2021. március 12. 12:47
Az elhízás miatt okoz a toxikológus szerint ekkora gondot a koronavírus. Üzen azoknak is, akik szerint lefizették őt, ezért változott meg a véleménye.

Korábbi véleményét megváltoztatva mindenkit gondolkodás nélküli oltakozásra buzdít Zacher Gábor toxikológus. A Mandinernek adott interjújában leszögezte, helyesnek tartja a keleti irányú oltásbeszerzést.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház intenzív osztályán és az Országos Mentőszolgálatnál dolgozó orvos az elharapózott vírusmutáns miatt változtatta meg álláspontját, mint fogalmaz, "minden jobb, mint a betegség".

"A mérleg egyik serpenyőjében ott a nagyon durva tünetekkel járó Covid-19 fertőzés, aminek következtében nagyon sokan meghalnak, és rengetegen kerülnek gépi lélegeztetésre, míg a másik serpenyőben pedig ott a Magyarországon használatban lévő ötféle vakcina" - magyarázta.

A korábban kritizált kínai oltóanyagról azt mondja, nem tudni, mennyire hatékony, de

"minden jobb, mint a nulla százalék, az elhúzódó betegség, a posztcovid-szindróma vagy a halál”.

Egyébként az őt bérencnek nevezők felé azt üzeni, normális helyen tisztelik azt, aki meg tudja változtatni álláspontját: "az senkiben fel nem merül, hogy a tudomány előrehaladtával egyre több információnk van".

A veszélyeztetettségre egy hasonlatot hozott:

"Ha ugyanakkora erővel ütnek meg egy korának megfelelő, átlagos, általános állapotban lévő 80 és egy 40 éves embert, akkor valószínűleg a 80 éves felborul, míg a 40 évesnek valószínűleg nem lesz olyan komoly baja, csak itt-ott fájlalja. Ám ha kétszer akkora erejű az ütés, akkor a 80 éves belepusztul, de a 40 éves is jelentősen meg fog rogyni."

Szerinte "a magyarok jelentős része elhízott", márpedig a koronavírus legkomolyabb rizikófaktora éppen az elhízás.

Úgy látja, nem állhat elő, hogy ne bírja az egészségügy ez ellen a "sz.r" vírus ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!