Nyitókép: Pixabay.com

Vegyipari hulladékot engedtek Budán a csatornarendszerbe

Infostart
2021. február 23. 17:54
Február 18-án engedtek a csatornába ismeretlen összetételű, kellemetlen szagú folyadékot.

Február 18-án délután a főváros budai oldalán a Magyar Jakobinusok tere, a Maros utca, a Szilágyi Erzsébet fasor környékén tapasztalt kellemetlen szag miatt az Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai felderítették a szennyezés forrását. A Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út kereszteződésének közelében ismeretlen elkövető nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű szennyezőanyagot bocsátott a csapadék- és szennyvízhálózatba. A víznyelőkben fennmaradt szennyezésből vett mintát az FKI mérőlaboratóriuma a helyszínen vizsgálta, az FKI nem rendelt el rendkívüli intézkedést.

Az FCSM részletes laboratóriumi elemzési eredményei szerint a szennyezés magas szerves- és ülepedőanyag-tartalmú, konyhai hulladékkal kevert diciklopentadiént is tartalmazó vegyipari hulladék volt, amelynek egy része a nagy vízhozamú csatornahálózat levonulási útján a környezetben kellemetlen szagot okozott.

Az FCSM a szennyezést szívókocsikkal eltávolította és a csatornaszakaszokat átmosta. A csatornahálózat további érintett részét nagymennyiségű hígító vízzel átöblítette a szaghatások mielőbbi megszüntetése érdekében, a szag ennek köszönhetően mérséklődött, majd megszűnt.