Nyitókép: ODPICTURES ART STUDIO | HUNGARY – forrás: Facebook

Hatalmas közpark lesz a Csepel-sziget jelenleg elhanyagolt északkeleti sarkán

Infostart
2021. január 29. 11:22
Fürjes Balázs államtitkár bejelentette, hogy kiírták a pályázatot a terület átalakításának megtervezésére. Két év alatt készülhetnek el a tervek.

„Új közparkot tervezünk Észak-Csepelre, nyílt uniós tenderrel indul a munka” – írja Facebook-oldalán Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Mint az államtitkár beszámol róla, pénteken az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megindította a nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást a 36 hektáros, új, nagy csepeli közpark tervezésére.

Fürjes Balázs azt írja, hogy a közlekedés, azon belül is a közösségi, leginkább a kötöttpályás közlekedés és az otthonteremtés mellett Budapesten a zöldítés a legfontosabb városfejlesztési feladat.

Új közparkot tervezünk Észak-Csepelre, nyílt uniós tenderrel indul a munka. Ma az Európai Unió hivatalos közbeszerzési...

Közzétette: Fürjes Balázs2021. január 29., péntek

„Egy éve megállapodtunk Baranyi Krisztina ferencvárosi és Borbély Lénárd csepeli polgármesterrel és a főpolgármesterrel, hogy Észak-Csepel keleti csücskében, sok ezer négyzetméter területen létrehozunk egy új, mindenki által látogatható, nyitott közparkot. Mi van ma itt? Hulladék, mocsok, pusztulás” – áll a posztban.

Ebben a videóban a csepeli helyszín jelenlegi állapota mellé ellenpontként a 2018-ban átadott Orczy-parkot tették:

Fürjes Balázs azt írja, hogy három Városmajornyi területen indul majd a megújulás, a BFK, a pályázat győztesével szerződik majd. Ezek megvalósulására lehet számítani a bejegyzés szerint:

  • nagy, szabad pihenőterek, tisztások
  • gyalogos- és kerékpárosutak, sétányok, ösvények
  • védett, fás ligetek
  • közösségi kertek szeglete
  • közösségi sportpályák, kültéri fitnesz, mászófalak, görpark
  • padok, Duna parti teraszok, kiülők, utcabútorok
  • biciklis-gyalogos hidak a ferencvárosi partszakasz felé

Az államtitkár által kiemelt kötöttpályás közlekedés itt is hangsúlyos szerepet kap: „Egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja – írja –, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei fele pedig gyalogos és kerékpáros hidakat készítünk elő.”

A Csepel-sziget megújításra váró része – forrás: Facebook

A tervezésbe a helyieket is bevonják, ígéri Fürjes Balázs. És a fejlesztés még egy fontos elemére felhívja a figyelmet: „Külön érdekesség lesz a ma még Budapesten sehol nem alkalmazott »wetland« kultúra. Mi ennek a lényege? Megépül egy csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely. A lehullott csapadékot a rendszer helyben hasznosítja, a külön erre a célra telepített zöldfelületek elpárologtatják, ezzel csökkentik a városi hőszigethatást és javítják a városi mikroklímát. A csapadékvíz táplálja a zöldfelületek növényeit, újra hasznosul, és nem terheli tovább a korlátozott kapacitású fővárosi közcsatornarendszert. A csapadékvíz egy részét emellett eltárolják, így szélsőségesen száraz időjárás esetén öntözni lehet vele a zöldfelületeket. A vizes élőhelyen számos növény- és állatfaj telepedhet meg, emelve a terület biológiai sokszínűségét.

A tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el.”