Nyitókép: Pixabay

Egyre szigorodó utazási korlátozások EU-szerte

Infostart
2021. január 29. 15:35
Több EU-tagország is beutazási tilalmat jelentett be egyes unión kívüli országokból, miközben egyre több esetben szigorított tesztellenőrzésekhez kötik az unión belüli mozgást is.

A német kormány pénteken valószínűleg közel teljes körű beutazási tilalmat jelent be Nagy-Britanniából, Portugáliából, Brazíliából és Dél-Afrikából – közölték német és brit sajtójelentések pénteken. Hasonló intézkedést néhány nappal korábban Hollandia is elrendelt: Hága listáján még nem szerepelt Portugália, viszont rajta volt teljes Dél-Amerika.

Az intézkedések célja a koronavírus brit variánsának kiszűrése, és mint Horst Seehofer német belügyminiszter fogalmazott, tekintve, hogy rövid időn belül e tekintetben nem várható átfogó európai uniós lépés, a járvány németországi ellenőrzése érdekében elkerülhetetlennek ítélték a nemzeti szintű cselekvést.

A hivatalos EU-álláspont – amint a tagállamok első számú vezetőinek múlt vasárnapi videokonferenciája is megerősített –, hogy

egyfelől ugyan nem uniós érdek egy általános belső utazási tilalom bevezetése, mert az ellehetetlenítené a belső piac működését és súlyos ellátási zavarokat idézne elő rövid időn belül, másfelől viszont célszerű ezt a mozgást kizárólag a „szükségesre” szűkíteni.

Az esetleges szigorúbb tagállami korlátozások lehetőségét a közös álláspont nem zárta ki.

Ez utóbbi jegyében a hét során számos nemzeti intézkedés történt. Portugália lezárta két hétre határát Spanyolország felé, Finnország Svédország felé, míg az utóbbi Dánia relációjában határozott el tiltást minden „nem szükségszerű” utazásra. A belga kormány szintén a napokban tiltást jelentett be az ország elhagyására polgárainak valamennyi „nem indokolt” esetben (az utóbbi kategóriába tartozik értelemszerűen a turizmus is).

Több EU-tagállam szigorította az unión belüli mozgás feltételeit is, így Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Olaszország 72 óránál nem régebbi vírus-teszthez köti a belépés engedélyezését, ellenkező esetben automatikusan karantén vár az érkezőre.

Hollandia és Németország mindezt a héten azzal szigorította, hogy a kompon vagy repülőn érkezőktől egy legfeljebb négyórás gyorstesztet is elvárnak.