Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárol Magyarország

Infostart
2021. január 22. 09:25
Ezt Szijjártó Péter jelentette be Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közös moszkvai online sajtótájékoztatóján.

Mihail Murasko azt mondta, egészségügyi miniszterként és orvosként is örül, hogy Magyarország számára is megnyílik a lehetőség a Szputnyik V oltás használatára, amivel Oroszországban már zajlik a tömeges oltás.

Hozzátette: a magyar szakemberek látogatást tettek a vakcinát gyártó Gamaleja Intézetben, továbbá megismerhették a klinikai vizsgálatok eredményeit és a gyártás minőségi követelményeivel, körülményeivel is.

Szijjártó Péter a tájékoztatón bejelentette:

nagy mennyiségű Szputnyik V vakcinát vásárol Magyarország, három ütemben.

További részleteket a nap folyamán ismertetnek. Szijjártó Péter megköszönte az elmúlt két és fél hónap közös munkáját és az orosz szakemberek együttműködését.

A megállapodást éjszaka írták alá.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, Magyarországon a hatékony járvány elleni védekezés jegyében vészhelyzeti engedélyt kapott a magyar gyógyszerhatóságtól az orosz vakcina. Erre azért is szükség van, mert Magyarországon naponta száz, vagy több mint száz ember hal meg a járvány következtében, a gazdaság naponta több mint tízmilliárd forint veszteséget könyvel el a pandémia miatti korlátozások okán. Ezért "magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása, az oltóanyagok eddigi lassú érkezése miatt ez csak úgy lehetséges, ha újabb forrásból vásárolunk hatásos és biztonságos vakcinát" – mondta a tárcavezető.

(Ha az alábbi beágyazás nem működik, a videó ide kattintva megtekinthető.)