Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik János is beszélt a kötelező oltásról

Infostart
2021. január 13. 11:17
A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azzal érvel ellene, hogy a koronavírus nem tüntethető el a Földről.

Jól érzi magát az első koronavírus-oltás után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Az ATV Start című műsorában azt mondta, az első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében.

Beszélt arról is, hogy kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, de szerinte olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetők a Föld színéről. Ezzel szemben a koronavírus – hasonlóan az influenzavírushoz – légúton terjed és állandóan változik.

A vakcinaútlevélről úgy nyilatkozott, hogy

magas átoltottság esetén nincs értelme, de egyes országok megkövetelhetik az oltottság igazolását a beutazás előtt.

A nyájimmunitás eléréséhez az infektológus szerint nagyon hosszú idő kell, ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba. A másik probléma, hogy ma 40-40 százalék azok aránya, akik beoltatnák és akik egyáltalán nem oltatnák be magukat. A szakember szerint magasabb oltási hajlandóság kellene a 60 alattiak körében, mert a 60 fölöttiek, egészségügyi és szociális dolgozók összesen is csak 3 milliónyian vannak az országban, így az ő beoltásuk messze nem lesz elég a nyájimmunitás eléréséhez.

Szlávik János múlt héten volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. Az interjút elolvashatják itt, vagy meghallgathatják a teljes beszélgetést.