Nyitókép: Pixabay

Két dolgot tehetünk a karácsonyfákkal, ha otthon "mindennek vége"

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző
2021. január 6. 20:06
250 gyűjtőpontot jelölt ki a Fővárosi Közterület Fenntartó a lebontott karácsonyfák kihelyezésére. Emellett a szemétszállítás napján a kukák, konténerek mellől is elviszik a fákat.

Vízkereszt, január 6-a a karácsonyi ünnepkör zárónapja, hagyományosan ilyenkor kell lebontani a karácsonyfát, és ekkor kezdődik a farsangi szezon. Az FKF azzal számol, hogy a mostani hétvégén bontják le legtöbben a karácsonyfát - mondta az InfoRádióban Horváth László, a közterület-fenntartó PR-referense. Karácsony után a vállalat becslése szerint 5-600 ezer fenyő kerül utcára.

Az FKF két lehetőséget biztosít a háztartások számára, hogy "szakszerűen, kulturáltan, a környezetet minél kevésbé zavaró módon" szabadulhassanak meg a fenyőfájuktól. Az egyik, hogy a szemétszállítás napján a kukák mellé helyezik a fákat, vagy pedig elviszik a mintegy 250 kijelölt gyűjtőpont egyikére.

A kijelölt pontok listáját az FKF ITT ÖSSZESÍTETTE.

Minden fát elvisznek, de kérik az emberek segítségét is.

"Lehetőleg mindent szedjenek le a fáról! A szaloncukor kampója megszúrhatja a munkatársunk kezét, illetve magam is láttam olyan kidobott fát, amelyen rajta volt az öntött vas fatalp" - részletezte Horváth László.

A fákat a fővárosi hulladékégetőbe viszik, ahol összeaprítják, a fenyő - magas gyantatartalma miatt - jó tüzelőanyag.

Az FKF számításai szerint a kidobott karácsonyfák évente 50 ezer háztartás teljes energiaellátását fedezni tudják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karácsonyfák sorsa - FKF
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást