Megvásárolja Izraeltől a Vaskupola radarrendszert Magyarország - a nap hírei

Infostart
2020. december 13. 21:55
Egy nap alatt újabb 4153 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a jelenlegi helyzet nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra. Németországban újabb teljes zárlatot vezet be a kormány. A nap legfontosabb hírei december 13-án.

Egy nap alatt újabb 4153 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon a legutóbbi adatok szerint. 181 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Összesen 7646 embert ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 192 ezret. A járvány kezdete óta több mint 280 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma megközelíti a 7 ezret.

Most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en arról beszélt: ha az emberek továbbra is betartják a szigorú korlátozásokat, akkor remélhetőleg nemsokára csökkenni fog a fertőzöttek száma, a jelenlegi helyzet azonban nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra és szilveszterre. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.

Már 236 ezer gyermeknek van babakötvénye - ismertette a pénzügyi tárca államtitkára.Tállai András elmondta: a családtagok és az állam befizetései révén 107 milliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a gyermekeknek babakötvényben, ami 25 százalékot meghaladó növekedés a tavaly év végi mintegy 80 milliárd forintos állományhoz képest. Hozzátette: az éves befizetés után járó 10 százalékos, maximum 6 ezer forintos állami támogatás mellett.

Megvásárolja Izraeltől a Vaskupola radarrendszert Magyarország.Korom Ferenc vezérkari főnök pénteken írta alá az erről szóló megállapodást. A hadsereg 2022-ben veszi át az első új radareszközöket. A rendszer képes alacsonyan repülő légijárművek, rakéták és tüzérségi lövedékek észlelésére és bemérésére. A rendszert hozzáillesztették a Vaskupola légvédelmi projekthez, és összehangolták a tüzérség eszközeivel.

Németországban újabb teljes zárlatot vezet be a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt a kormányzat.A rendelkezés szerdától január 10-ig lesz hatályban. Csak az alapvető létszükségleti cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva. A napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszerét ügyeleti üzemmódra állítják át, a munkaadókat felkérik, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Romániában elakadtak a koalíciós tárgyalások a jobbközép Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség között, miután a két román párt nem tudott megegyezni a miniszterelnöki és házelnöki tisztségek elosztásáról. A Nemzeti Liberális Párt - a kormányfői posztról a választások után lemondott - Ludovic Orban pártelnök számára szeretné megszerezni a képviselőház elnöki tisztségét, ugyanakkor a koalíció legnagyobb pártjaként a miniszterelnöki tisztséget sem engedné át, amelyre Florin Cîţu pénzügyminisztert javasolta.

Folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről - közölte London és Brüsszel. A bejelentés előtt Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonos megbeszélést tartott. A rövid egyeztetés után kiadott közös közlemény szerint a két vezető utasította a tárgyalóküldöttségeket: igyekezzenek feltérképezni, hogy még ebben a késői időszakban is elérhető-e a megállapodás.

A Vatikán vállalta, hogy 2050-ig nullára csökkenti saját szén-dioxid-kibocsátását. Ferenc pápa ezt az ENSZ-klímacsúcstalálkozójának küldött videoüzenetben közölte. A világ legkisebb állama, a 44 hektáron elterülő Apostoli Szentszék a zéró emisszió elérése érdekében folytatja hagyományos üzemanyaggal működő gépkocsiparkja lecserélését elektromos vagy hibrid gépkocsikra, az erőforrások, köztük főleg a víz felhasználásának ésszerűsítését és a faültetést.

Engedélyezték a kuvaiti hatóságok a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását. Az engedélyeztetést megelőzően egy erre a célra felállított bizottság ellenőrizte a vakcina biztonságát, hatékonyságát és minőségét, valamint tanulmányozta a klinikai vizsgálatok eredményét is.A térség országai közül csütörtökön Szaúd-Arábia is jóváhagyta a vállalatok gyártotta vakcinát, amelyet december elején Bahrein szintén engedélyezett.

Január 5-ig felfüggesztik az afganisztáni béketárgyalásokat a kabuli kormány és a radikális iszlamista tálibok képviselői. Az afgánközi béketárgyalásokat az Egyesült Államok és a tálibok közt februárban megkötött békemegállapodás írta elő. Az egyeztetések célja, hogy kivonják a külföldi katonákat Afganisztánból. A szeptemberben kezdett megbeszélések többször is elakadtak.