A kereskedelem és élemiszeripar egyaránt rengeteget tanult a tavaszi kritikus időszakból, és nem várható, hogy az akkorihoz hasonló helyzet kialakuljon a következő hetek során. Rugalmas, a keresletre figyelő, valamint szükség esetén az ellátási láncot átszervezni képes rendszerrel bír a magyar élelmiszergazdaság, úgyhogy nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a fogyasztók minden jelentősebb élelmiszert meg fognak – megfelelő mennyiségben – találni az üzletek polcain – fogalmazott az InfoRádiónak Éder Tamás.
A roham, a legnagyobb fogyasztói érdeklődés, hasonlóan a korábbi évekhez, a hónap közepén, december 15-e tájékán várható. Ilyenkor kezdődik ugyanis a nagyobb mennyiségű élelmiszerek megvásárlása az ünnepi asztalra, és ez eltart akár 23-24-éig is.
A kamara alelnöke ugyanakkor
nem számít arra, hogy a megnövekedett kereslethez jelentősebb árnövekedés is társulna.
Az ugyanis, hogy valamivel nagyobb mennyiségben vásárolnak majd a fogyasztók, még nem jelent akkora növekedést, hogy az árelmozdító hatással bírjon. Szimplán a világpiaci folyamatokat követik le az árak, ennek köszönhetően például a sertéshús és a különféle baromfihúsok esetében inkább csökkenés tapasztalható.
Éder Tamás saját tapasztalatai alapján azt tanácsolja, amennyire lehet, mindenki próbálja meg széthúzni a nap folyamán a vásárlásait. Tehát ne mindenki délben, vagy kora délután, este próbáljon meg vásárolni, hanem rugalmasan alkalmazkodni a mostani rendkívüli helyzethez. Ami természetesen nem egyszerű, hiszen az üzletek nyitvatartása egyébként is szűkített, így félő, hogy bizonyos helyzetekben többen leszünk az üzletekben, mint az „normális” – fogalmazott.
Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!