Nyitókép: Pixabay

A BKV felmondta a buszbérlési szerződést

Infostart
2020. december 2. 15:22
Jogszerű volt a közbeszerzési eljárás, de a szerződés felmondása megtörtént - közölte a cég.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán közölte, nem kötnek szerződést a gyanús hátterű nyertes céggel, Fürjes Balázs pedig bemutatta az aláírt szerződést. Ezek után érkezett a közlekedési társaság közleménye.

"A BKV Zrt. Felügyelőbizottsága elvégezte a vizsgálatot a hat használt autóbusz bérlése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban. Az eljárás dokumentumai alapján - amelyek a BKV honlapján is megtalálhatók – a vizsgálat megállapította, hogy az eljárás előkészítése, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatása a hatályos közbeszerzési törvény és a végrehajtására vonatkozó rendeletek előírásainak, valamint a BKV Zrt. Társasági Beszerzési Szabályzatának megfelelően, az átláthatóság biztosításával történt. A közbeszerzési törvény rendelkezése szerint a BKV köteles a legkedvezőbb ajánlatot adó gazdasági társasággal szerződést kötni" - írta közleményében a közlekedési társaság.

A nyílt közbeszerzési eljárásban nyertes CR-FACILITIES Vagyongazdálkodó Zrt. és a BKV Zrt. között október 30-án létrejött egy éves határozott idejű szerződést felmondták, az hatályát veszti, a BKV nem köt több szerződést a céggel - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a CR-FACILITIES meghiúsulási kötbért fizet a fővárosnak a felmondott szerződésben meghatározott mértékben.

A BKV (mivel a metrópótlásra is kellenek buszok és egy kormányrendelet a menetrend sűrítésére is kötelezte a közlekedési cégeket - a szerk.) "a zavartalan közösségi közlekedés biztosításához szükséges többletkapacitást más módon biztosítja". További részleteket nem közöltek.

Előzmény

A BKV buszbérlési tenderén egy olyan - offshore hátterű - céget hirdettek ki nyertesként, amelyet az erről szóló tender kiírása előtt egy héttel jegyeztek be.

A vállalatnak egyetlen alkalmazottja van, és referenciákkal sem rendelkezik, miközben a vezetőségét Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársának, Leisztinger Tamásnak a csapata adja - derült ki korábban.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes korábban felkérte a BKV felügyelőbizottságát, hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg.

A BKV október végén írta alá a szerződést, a cégnek vasárnap már le kellett volna szállítania a buszokat, de a folyamat már korábban leállt, miután a sajtó kiderítette, kétes hátterű cégről van szó.