Nyitókép: Facebook/Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kásler Miklós: sokszor nem tartották be a szabályokat, de most csak ez segít

Infostart
2020. november 26. 14:14
Ha az emberek fegyelmezettek, akkor lényeges szigorítások nem kellenek – mondta a lehetséges járványügyi intézkedésekről Prof. Dr. Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében.

Tavasszal az első fázisban még egyénről egyénre terjedt a járvány, majd április elején gócok alakultak ki, ősszel viszont az utazási kedv után megjelentek az országban a fertőzött emberek, akik külföldön fertőződtek meg, már kialakult a közösségi terjedés. Ekkor nehéz volt kontrollálni és izolálni a fertőzötteket, figyelembe véve, hogy számos esetben tünet és panasz alig volt - mondta az emberi erőforrások minisztere. Ezért vezettek be rugalmas intézkedéseket, mindig az adott fertőzöttségi helyzethez igazítva.

Ezek betartása sokszor megtörtént, de sok más esetben nem sikerült

- idézte fel Kásler Miklós.

Ha az emberek most fegyelmezettek lesznek és betartják az előírásokat, akkor valószínű, hogy további szigorításokra nem lesz szükség. Az intézkedéseket hetente felülvizsgálja a kormány.

Az országos gyorstesztelési program a tárcavezető szerint lelki megnyugvást nyújt: ha ugyanis pozitív az eredmény, akkor el lehet kezdeni azonnal a kezelést. A kormány részéről ez a lépés az emberek biztonságát szolgálja a tünet- és panaszmentes, de fertőzésre képes emberek azonosítását - emlékeztetett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!