Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Szlávik János: napi 178 halott is lehet

Infostart
2020. november 25. 12:12
Az infektológus elmondta, hogy stabilizálódik a kórházba kerülő koronavírusos betegek száma, több a férfi fertőzött, mint a női, és szerinte bírni fogják a kórházak a terhelést.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Start adásában elmondta, hogy egyáltalán nem kizárt az akár 178 napi halott, de stabilizálódni látszik a kórházba kerülők száma – írja a csatorna honlapja.

Szlávik János részletezte, hogy már márciusban kiadtak egy országos kezelési protokollt a koronavírusos betegek ellátásáról, de ez az útmutató folyamatosan változik, teljesen természetes, hogy egyes gyógyszerek kikerülnek a javasolt készítmények közül.

Jelenleg a favipiravir és a remdesivir az, amit leginkább használnak.

A vérplazma szintén segíthet, de inkább a korábbi stádiumban lévő betegeknél használ. Arról nem is beszélve, hogy kevés a plazma: a gyógyultaknál csak minden tizedik személy adhat.

A kórházak leterheltsége szintén szóba került:

a kezdeti hat-hét kórház helyett már 78 intézményben látnak el vírusos betegeket,

és Szlávik hangsúlyozta, hogy egyelőre bírják a terhelést a kórházak.

Jelenleg stabilizálódni látszik a kórházba kerülő betegek száma - tette hozzá.

A prognózisoknál ugyan sokkal fontosabbak a tények, de Szlávik János

nem tartja kizártnak a napi 178 koronavírusos halottat:

minél többen kerülnek intenzívre, annál többen veszthetik életüket. Az szintén elhangzott, hogy az egészségügyi dolgozók körében négyszázalékos a fertőzöttség.

Az infektológus elmondta, hogy

a férfiak többen betegek, mint az azonos korú nők,

és továbbra is igaz, hogy főleg az idősebb korosztály veszélyeztetett. Kockázati csoportba pedig például a cukorbetegség, a dohányzás, a Down-szindróma, a kóros elhízás, illetve a szív és érrendeszeri betegségek tartoznak, de ezek mellett mindenkire veszélyes lehet a koronavírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!