Nyitókép: Pixabay

A BKV buszbérlésének kivizsgálását kéri a Fidesz frakció

Infostart
2020. november 24. 10:35
Levelet írt a párt fővárosi frakciója Karácsony Gergely főpolgármesternek.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a BKV egy olyan - offshore hátterű - cégtől bérelne buszokat, amelyet az erről szóló tender kiírása előtt egy héttel jegyeztek be.

A vállalatnak egyetlen alkalmazottja van, és referenciákkal sem rendelkezik, miközben a vezetőségét Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársának, Leisztinger Tamásnak a csapata adja - tette hozzá.

A budapesti Fidesz-KDNP azt várja Karácsony Gergelytől, hogy miután kivizsgálta az ügyet, gyorsan hozza meg a szükség intézkedést, "mert ha ilyen irányba indul el a fővárosi vezetés, hogy ilyen nyíltan kezdenek el fittyet hányni mindenféle jogszabályra, közbeszerzési törvényre és az átláthatóságra, akkor ennek nagyon súlyos következményei lesznek" - fogalmazott Láng Zsolt.

Hozzátette, úgy tudják a szóban forgó cég buszokkal sem rendelkezik, és mivel offshore hátterű, nem is indulhatna közbeszerzésen Magyarországon.

Kitért arra is, hogy a járványhelyzetben a buszok pótlása a budapestiek védelme szempontjából kiemelten fontos, ezért akár jogi lépéseket is tesznek az ügyben.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes korábban felkérte a BKV felügyelőbizottságát, hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg.

Karácsony Gergely főpolgármester arra kérte fel a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokat, hogy – a hatályos jogszabályoknál szigorúbb mércét érvényesítve – a közbeszerzéseiket úgy írják ki, hogy offshore-hátterű cégek egyáltalán ne adhassanak be ajánlatot. Ez egyébként okozhat némi bonyodalmat - írta korábban a hvg.hu -, Málta és Ciprus ugyanis uniós tagállamok, az ott bejegyzett cégek kizárása pedig ugyanúgy ellentétes lenne az uniós joggal, mintha például magyar vállalatokat diszkriminálnának bármely másik uniós országban.