Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Pert indítanak az SZFE-sek az Oktatási Hivatal ellen

Infostart
2020. november 14. 19:29
Hiába fordultak november 2-án két ügyben is az OH-hoz, elutasították a diákokat.

Közigazgatási pert indítanak az Oktatási Hivatal ellen a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyes tanárai és diákjai – derül ki az oktatási intézmény hallgatói önkormányzatának Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből.

Azt írják, november 2-án két okból fordultak az OH-hoz, egyrészt szerettek volna belenézni abba a végzésbe, amelyet az új vezetőség írt az oktatás felfüggesztéséről, másrészt be kívánták nyújtani a felfüggesztés ellenére zajló oktatási tevékenységet igazoló dokumentációt.

November 12-én a hivatal mindkét beadványt visszautasította, arra hivatkozva, hogy a SZFE közössége nem ügyfele. Ők azonban úgy látják, hogy "az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény kimondja: hatósági eljárásban ügyfélnek az a személy számít, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit hatósági ellenőrzés alá vontak - az SZFE polgárai ennek megfelelően jogorvoslattal élnek".

A kérelmeken felül közérdekű bejelentést is tettek a hivatalnál, "mivel az egyetem közhasznú feladata az oktatás, azt ellátnia társadalmi érdek – az oktatás felfüggesztésének kezdeményezése ellentmond az intézmény működésének elsődleges céljával".