Nyitókép: Pixabay.com

Orbán Viktor összehívta az Egészségügyi Tudományos Tanácsot

Infostart / MTI
2020. november 5. 13:07
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével Budapesten, a Karmelita kolostorban.

A tárgyaláson részt vett Mandl József, az ETT elnöke, Wittmann Tibor alelnök, Csala Miklós, a tanács titkára valamint a testület további tagjai: Dóczi Tamás, Poór Gyula, Sótonyi Péter és Vörös Attila professzorok.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete, mely

  • állást foglal és ajánlásokat dolgoz ki az orvostudományi kutatásokkal kapcsolatos általános érvényű etikai kérdésekben,
  • kidolgozza az orvosbiológiai, klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról szóló etikai irányelveket, valamint
  • az egészségüggyel kapcsolatban jogszabályalkotást is kezdeményezhet.

Az ülés előtt videón számolt be Orbán Viktor néhány dologról. A helyzet egész Európában rosszabbodik, de annyival könnyebb a helyzet, mint tavasszal volt, hogy a végső megoldás, a vakcina, belátható belátható távolságban van. Elmondta azt is, hogy bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus-fertőzése miatt karanténban van, de folyamatosan tárgyal a különböző vakcinabeszerzési lehetőségekről.

Ez utóbbi az ETT-megbeszélés első témája, a második pedig az, hogy elkészült a nemzeti átoltási terv első tervezete, erről kikérik a szakértők véleményét, mielőtt az operatív törzs elé kerül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!