Nyitókép: Pixabay.com

Az ellenzék leszólta, a kormányoldal dicsérte a hazai járványintézkedéseket a Parlamentben

InfoRádió
2020. november 2. 17:02
Az Országgyűlés napirend előtti felszólalásaiban a koronavírus-járvány volt a fókuszban, de szóba került az európai minimálbér és a forradalom napján kapott 4,4 milliós képviselői büntetés is.

A koronavírus-járvány kezelése volt a napirend előtti felszólalások központi témája a Parlamentben. A kormányzat az ellenzéket és a baloldalt, az ellenzék pedig a kormányzatot bírálta.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a KSH foglalkoztatottsági adatait, valamint a legfrissebb járványügyi adatokat idézte. Burány Sándor szerint az intézményi statisztika alapján 110 ezerrel kevesebben dolgoznak most, mint egy évvel korábban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokban, valamint 100 ezer főre vetítve európai összevetésben csak Belgiumban és Csehországban halnak meg többen, mint nálunk a koronavírus-járvány következtében.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azonban kedvezőbb arányszámokkal állt elő, és az európai átlagnál kedvezőbb statisztikákat említett. Dömötör Csaba jelezte: a baloldal tavasszal nem támogatta a védekezéshez szükséges jogszabályok elfogadását.

Az LMP frakcióvezetője visszautasította az államtitkár azon mondatait, amelyek alapján bármelyik ellenzéki párt az egészségügyben dolgozókat bírálta volna. Keresztes László Lóránt azt a kérdést tette fel, a kormány mennyire támaszkodik az általa kinevezett járványügyi szakemberek tanácsaira, döntéseire.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára válaszában azt mondta: a kormány a társadalommal konzultált, a tesztelés módszereit pedig a szakemberek határozzák meg. Fülöp Attila hozzátette: folyamatosan bővül a Covid-19 betegeket kezelő kórházak száma.

Tóth Bertalan, az MSZP társpártelnök-frakcióvezetője úgy fogalmazott: a kormány tehetetlen és alkalmatlan a járványkezelést illetően.

Fülöp Attila, az EMMI államtitkára ekkor emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetés 915 milliárd forinttal többet fordít az egészségügyre, mint a baloldali kormány által megalkotott 2010-es büdzsé.

A kormánypárti felszólalók, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz képviselője a kabinet intézkedéseit méltatták, valamint az ellenzék és a korábbi baloldali kormányokat bírálták. Mondataikkal a kormány képviselői egyetértettek, és az eddig meghozott intézkedéseiket sorolták.

A koronavírus-járványon kívül más kérdés is napirendre került. A DK-s Vadai Ágnes pártjának az európai minimálbér ügyében elért sikereiről számolt be.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a 2022-es változásokra úgy reagált: ha az ellenzéknek győzelmi reményeik vannak 2022-re, akkor vaskos nagy blöff az eddigi diktatúrázásuk. Dömötör Csaba közölte: a kormányzat politikája a munkát támogatja a segély helyett.

A Jobbik frakcióvezetője az összefogás szükségességét sürgette ahhoz, hogy bekövetkezzen a kormányváltás 2022-ben. Jakab Péter jelzésértékűnek nevezte, hogy október 23-án kapta meg a 4,4 milliós büntetését azért, mert egy zsák krumplit akart átadni a miniszerelnöknek a Ház egyik korábbi ülésén.

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese szerint az ellenzéki politikus viselkedése nem méltó az Országgyűléshez Orbán Balázs közölte: Jakab Péter inkább az ország dolgaival, és ne magával foglalkozzon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napirend előtti felszólalások
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást