Év végére érkezhet az első koronavírus elleni vakcina Magyarországra a miniszterelnök szerint - a nap hírei

Infostart
2020. október 30. 22:25
Egy nap alatt újabb 65 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe. Újra bevezetné a digitális oktatási rendet a középiskolákban a Liga Szakszervezeti szövetség..

December végére, január elejére megérkezik az első koronavírus elleni vakcina – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: 7 országgal van szerződése Magyarországnak, így 3 vakcina is rendelkezésre áll majd. Hozzátette: áprilisra tehető a járvány elleni tömeges oltás.

Egy nap alatt újabb 3.286 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 65 többségében idős, krónikus beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 51.761 nőtt. 3.753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Fokozott óvatosságot kért a hétvégi temetői látogatások alkalmával a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján megismételte: aki nem érzi jól magát, ne menjen közösségbe. Az InfoRádió kérdésére elmondta: szükség esetén további egészségügyi intézményeket vonnak be a Covid-betegek ellátásába.

Minden negyedik PCR-tesztet végző vállalkozásnál talált szabálytalanságot a fogyasztóvédelem az országos vizsgálaton. Schanda Tamás innovációs miniszterhelyettes elmondta: az árazást figyelték, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatást és átláthatóságot.

A koronavírus-járvány miatt digitális oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatás egyes területein a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége. Azt javasolják, hogy az őszi szünet utáni első tanítási naptól az összes középiskola álljon át online oktatásra, emellett azok a felső tagozatos általános iskolai osztályok, ahol megjelent a fertőzés.

Magyarország 200 egészségügyi dolgozóval segíti a szlovákiai országos tesztelési programot. Szlovákiában a hétvégén a tervek szerint a teljes, ötmilliót meghaladó lakosságot letesztelik.

Ukrajna a koronavírus szempontjából kockázatos országnak minősítette Magyarországot, így az innen érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk. Az országban közben egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma nyolcezer fölé emelkedett, a halottaké pedig átlépte a hétezret.

Augusztusban 391.600 forint volt a bruttó átlagkereset, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal közölte: a 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5 százalékkal emelkedtek augusztusban éves alapon.

Ismét a kata 2021-től hatályos szigorításának eltörlését kéri a kormánytól a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és 10 másik vállalkozói érdekképviselet. Nagy Elek, a köztestület elnöke levélben kérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét: hívja össze a szervezet elnökségét. Korábban ugyanis Parragh László nem kérte az elnökség állásfoglalását javaslata benyújtásakor, amivel megsértette az alapszabályt.

Megjelent a közbeszerzési kiírás a Déli Körvasút bővítés kivitelezésére. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a Déli pályaudvar már nem tud több vonatot fogadni, ezért a dunántúli elővárosi járatok egy része a körvasúton halad majd tovább Hatvan, Gödöllő, Monor, Gyömrő felé.

November 11-éig online kérdőívben várja a budapestiek véleményét a Nagykörút jövőjéről a fővárosi önkormányzat. A városvezetés a válaszok alapján alakítja majd ki a Nagykörút megújítására vonatkozó koncepciót.

Ukrajnában kezdeményezte az egész alkotmánybíróság elbocsátását az államfő. A testület a napokban megvonta a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség jogát arra, hogy ellenőrizhesse az állami tisztségviselők vagyonnyilatkozatait, és szabálytalanság esetén megakadályozza hivatalba lépésüket. A határozat éles bírálatokat váltott ki.

Franciaországban további terrortámadásoktól tart a belügyminiszter. Nizzában csütörtökön egy tunéziai férfi halálra késelt 3 embert. A korábbi brutális tanárgyilkosság, és a nizzai eset után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Emmanuel Macron államfő ígéretet tett a fontos imahelyek megvédésére.

A törökországi Izmirben az eddigi adatok alapján 12 ember vesztette életét, és több mint 400 megsérült az Égei-tenger térségében bekövetkezett földrengésben. A kialakult szökőár elöntötte a város egyik negyedét. A katasztrófa a görögországi Számosz szigetén két ember életét követelte és ott is utcákat öntött el az ár.