Nyitókép: zugloiparkolas.hu

A parkolási rendszer szigorítására készül Budapest

Infostart
2020. október 28. 05:00
Kizárólag a villanyautók parkolhatnak majd ingyen a fővárosban, a többi zöld rendszámos autónak nem jár majd ez a kiváltság.

Jelentős változás készülődik a zöld rendszámos autók budapesti parkolásában. A Vezess információi szerint a főváros vezetése kizárólag a tisztán elektromos meghajtásúaknak akarja meghagyni az ingyenes közterületi parkolás lehetőségét. A Főpolgármesteri Hivatal most vizsgálja a jelenlegi parkolási protokollok szigorításának jogi és fizikai lehetőségeit

A jogi problémát az jelenti, hogy kormányrendelet határozza meg, milyen jármű kaphat zöld rendszámot, míg a parkolási kedvezmény már önkormányzati hatáskör. Jogilag dönthet arról a budapesti közgyűlés, hogy egyes zöld rendszámosoktól elveszi a jelenleg meglévő ingyenes közterületi parkolást, míg másoknak meghagyja.

Az is kérdés, hogyan tesz különbséget a parkolóőr a zöld rendszámos autók között, mert ugyanabból a típusból készülhet villanyautó, plug-in hibrid és full hibrid, közülük kettő viselhet zöld rendszámot, de a jogszabály-változtatás után csak egyikük parkolhat majd ingyen.

Kérdéses még, mi lesz a vidéken élő, de Budapesten parkoló villanyautósokkal. Nekik szükséges egy olyan regisztrációs rendszert létrehozni, amelybe mindenki jelentkezhet. Az országos parkolási kedvezmény átalakítása is napirenden van, februárban Kaderják Péter ITM-államtitkár már úgy nyilatkozott, hogy dolgoznak a zöld rendszám kiadásának a feltételein.

Az autós portál információi szerint csak az 5E (tisztán elektromos meghajtású autók) és 5Z besorolású autókon (zéró emissziós) marad meg a zöld rendszám. Ezzel a kormánynál is kiesnek a körből az 5N (hatótávnövelős PHEV) és az 5P (plug in hibrid) autók.