Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyorgyevics Benedek: pozitív a Liget Budapest fejlesztésinek fogadtatása

Infostart / MTI
2020. október 22. 07:13
A Liget Budapest Projekt eddig átadott elemei már több mint másfél millió látogatót vonzottak - közölte Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A két éve megújult Szépművészeti Múzeum már 600 ezer, az egyéves születésnapját ünneplő Nagyjátszótér és Millennium Háza együtt mintegy félmillió látogatót vonzott. A kutyás élménypark is átlépte a félmilliós látogatószámot, emellett az ifjúsági sportpályák, a Vakok kertje és Városligeti Sportcentrum is nagy népszerűségnek örvend - tette hozzá.

Felidézte, hogy 2018 volt az első év, amikor a látogatók már elkészült projektelemeket vehettek birtokba, 2019 pedig az átadások éve volt: az előbbiek mellett az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) és a Komáromi Csillagerőd épülete is tavaly készült el. Idén átadták Városligeti Sportcentrumot, hamarosan pedig birtokba veheti a közönség a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, a Városligeti Futókört, a Kis Botanikus kertet és egy újabb kutyás élményparkot.

"Az eddig megvalósult projektelemek pozitív fogadtatása is azt jelzi, hogy a Liget Budapest Projekt hatására a főváros zöldfelületi, rekreációs és kulturális kínálata gazdagodott, és

a látogatók a megújult Városliget egészét szeretni fogják és büszkék lesznek rá"

- emelte ki Gyorgyevics Benedek.

Példaként említette, hogy a tavalyi őszi szünet előtt átadott Nagyjátszótér folyamatosan telt házzal üzemel, Budapest elsőszámú gyerekparadicsomává vált, jó időben minden hétvégén 10 ezer látogatót fogad, eddig majdnem 370 ezren játszottak ott. A műemléki felújítást követően Millennium Háza néven megnyílt egykori Olof Palme Házat és a Rózsakertet együtt pedig már több mint 100 ezren csodálták meg. Hozzátette, hogy nagyon népszerű a Vakok Kertje, iskolai csoportoktól hangosak az Ifjúsági Sportpályák és a Városligeti Sportcentrum, míg a kutyás élménypark látogatottsága már átlépte az 500 ezret.

"A nagy érdeklődés bizonyítja, hogy a látogatók örömmel veszik a Liget új, családbarát sportolási és kikapcsolódási lehetőségekkel bővült kínálatát és a megújuló zöldfelületeket" - jelentette ki a vezérigazgató.

A Liget Budapest Projekt további eredményeit ismertetve elmondta, hogy a Városligetben

  • már csaknem 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg,
  • 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el,
  • több mint 120 ezer négyzetméternyi gyepfelületet alakítottak ki.
  • Elültettek majdnem 140 ezer évelőt, több mint 70 ezer cserjét és 491 lombos fát.

A Millennium Háza főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új Zsolnay-szökőkút. A Millennium Háza előtti szakaszon - a Dvorák sétánytól az Ajtósi Dürer sorig - a 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát 6 méterre szűkítették le, így a feltört beton helyén mintegy 5 ezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre.

Tavaly májusban adták át az OMRRK épületét, amely Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye, ahol idén is folytatódik a speciális technológiai berendezések beépítése, majd megkezdődik a műtárgyak beköltöztetése. A beruházás területén létrejött Bókay kert néven egy új, szabadon látogatható 13 ezer négyzetméteres közpark is, ahol 132 fa és 5900 cserje található.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: az eddig elkészült fejlesztések sikere visszaigazolja annak a három reprezentatív, nagy országos és fővárosi mintán készített közvélemény-kutatásnak a megállapításait, amelyek szerint - a konkrét tervek ismeretében - a megkérdezettek 70-80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes megvalósulását. Hangsúlyozta: a parkfejlesztés második ütemében már átadták a Városligeti Sportcentrumot, idén ősszel pedig további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat. Elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Idén ősszel elkészül a Dózsa György úti Múzeum Mélygarázs, amely három szinten mintegy 800 autót képes befogadni.

A vezérigazgató a kulturális fejlesztésekről elmondta: a Magyar Zene Háza 2020 nyarán szerkezetkész állapotba került. A különleges épület a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. A Néprajzi Múzeum év végére szintén szerkezetkész állapotban lesz.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója szeptemberben az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a fejlesztésekről. Az interjút itt lehet meghallgatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyorgyevics Benedek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást