Nyitókép: Sóki Tamás

Jakab Ferenc a járványkezelésről: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

Infostart
2020. október 2. 10:28
Jakab Ferenc, a koronavírus-akciócsoport vezetője szerint drasztikusan emelkedni fog a fertőzöttek száma, és az iskolai lázmérésnek nincs értelme. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese szerint a virológus professzor csak riogat.

Csütörtök este Constantin Tamás gyermekorvos egy online beszélgetésre hívta Jakab Ferenc pécsi virológust, Falus András immunológust és Tordas Dániel házi gyermekorvost, hogy a koronavírus-járvány második hullámáról vitázzanak. A hvg.hu tudósítása szerint Jakab Ferenc, a koronavírus-akciócsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, Magyarország az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) már súlyosan veszélyeztetett országnak számít, és ha minden így marad, nem kerítenek sort komolyabb intézkedésekre, akkor drasztikusan emelkedni fog a fertőzöttek száma. Arra is figyelmeztetett, hogy a tesztkapacitás véges, és lassan elérjük a tetejét.

"Nagyon nem vagyok optimista, ez az igazság" – mondta Jakab Ferenc.

A virológus szerint egyre inkább az idősebb korosztályt fogja érinteni a koronavírus-fertőzés, több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz a haláleset is. Félő ráadásul, hogy a koronavírus be fog robbanni az idősotthonokban és a szociális intézményekben, ami csak növeli a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

"Figyelni kell, hogy próbáljuk lassítani a járvány terjedési ütemét – megállítani nem fogjuk tudni –, de ha ilyen tendenciával rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni. Nem látjuk azt, hogy a járvány egyáltalán csúcsosodna. A számok emelkednek" – mondta a virológus.

Jakab Ferenc szerint az iskolai lázmérésnek „sem szakmailag, sem járványügyileg” nem látja értelmét, mert sok esetben nincs láz, főleg gyerekeknél, de felnőtteknél is csak ritkán, mert a tünetmentes fertőzötteknél egyáltalán nincs láz, viszont a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egy beteg.

"A felelősségteljes szülő nem engedi közösségbe a gyerekét, a felelőtlen pedig lázcsillapítót ad az övének, és úgy hagyja, hogy iskolába menjen, de lázat az utóbbi esetben sem lehet kimutatni" – mondta, és hozzátette, szerint így a tünetmentes gyerekek megfertőzik majd egymást, amikor télen maszk nélkül, esőben-hóban várakoznak az iskolájuk előtt. Az iskolai lázmérésnek szerinte akkor lenne értelme, ha a tanár végezné el az első óra előtt bent, a tanteremben, elkerülve, hogy a gyerekeknek és a szüleiknek odakint sorba kelljen állniuk.