Müller Cecília: a háziorvos minden gyanús esetben rendelje el a tesztelést

Infostart
2020. szeptember 22. 11:25
Az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján az iskolások szüleinek azt tanácsolta, ne engedjék iskolába tünetes gyermeküket, ennek ellenére hiányzást igazolni nem fogják őket engedni, mert nem tudják megítélni a gyermek betegségét. A rendőrség több tucatnyi esetben intézkedett a plázákban a napokban.

Nem apad a napi újfertőzött-szám (633), de a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak sincsenek kevesen keddre virradóra sem (8), így az operatív törzs a szombati őszi újrakezdés utáni hétfői folytatást követően kedden is online sajtótájékoztatóval állt a nyilvánosság elé.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi adatokat ismertetve hangsúlyozta, a legfiatalabb elhunyt 51 éves volt, a legidősebb 94, mindegyik halott esetében fennállt korábbi krónikus betegség, jellemzően szív-, érrendszeri.

Külön kiemelte, hogy

egy nap alatt 467-tel nőtt az aktív fertőzöttek száma,

de továbbra sem mindenki nevezhető orvosilag betegnek, ha koronavírusos.

A legtöbb aktív fertőzött jelenleg kifejezetten fiatal.

"Sokkal több helyen kell viselni a maszkot a vírus terjedésének megakadályozása érdekében" - nyomatékosította, utalva a hétfőn életbe lépett intézkedésekre.

Mint mondta még, a háziorvos akit gyanúsnak vél, annak esetében kérheti a PCR-vizsgálatot, ezzel kapcsolatban egy dolog változott most hétfőn, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

Felhívta még a nyilvánosság figyelmét arra, hogy az eljárásrendet az egészségügyi dolgozók számára készítették, ők pedig pontosan értik, mit kell tenniük.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, a magyar állampolgársággal nem rendelkező személy csak hatósági engedéllyel léphet be, magyar állampolgár pedig 10 napos házi karantén terhe mellett.

Kedden 25 212 ember van házi karanténban, az e-ellenőrzést 1823-an választották eddig, utóbbi használatát ajánlotta a lakosság figyelmébe.

Elmondta még, hogy

több tucatnyi emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a bevásárlóközpontokban.

Kérdések - válaszok

- Hogyan tartatják be a védelmi intézkedéseket?

- Amennyiben mulasztás van, a tömegközlekedésben a sofőrök élhetnek figyelmeztetéssel, a boltokban a boltosok.

- Milyen esetben rendelheti el az orvos a PCR-tesztet?

- Ha a háziorvos gyanúsnak tart egy beteget, még kérjük is, hogy teszteltessen. Könyvelnie kell, hogy mi lesz a beteg sorsa később. Ezek azok az adatok, amelyeket közlünk a nyilvánossággal minden nap.

- Mi legyen, ha idegeneket kell autóval vinnünk?

- Beteget semmi esetre se szállítsunk, erre ott van a mentőautó, ami egy fertőtleníthető, tisztítható jármű. Ha az utas - még ha idős is - nem tüsszent, nem köhög, a maszkviselés elegendő. Idősek utazzanak maszkban a hátsó ülésen.

- A D-vitamin megfelelő védekezés lehet? Több szakirodalomban megjelent.

- Igen, a D-vitamin jó. A napi ajánlott bevitel 2000 egység, de lehet ennél több, konzultálni kell az orvossal.

- Ha egy osztályban megjelenik a koronavírus, és a diákoknak otthon kell tanulni, a diákokkal egy háztartásban élőknek is karanténba kell vonulniuk?

- Egy pozitív diák kontaktjai az osztálytársak, de a kontaktok kontaktjai már nem szoros kontaktok - tehát a válasz: nem.

- InfoRádió: Mikor térhet vissza az iskolába az a személy, aki nem minősül pozitívnak?

- Tíz nap, ha nincs tünete. Ha bármilyen tünetet észlel, hívnia kell a háziorvost.

- Infostart: Mennyi, a PCR-tesztekhez szükséges reagens áll rendelkezésre az országban?

- Elegendő van, a tavaszi járványkezdeti helyzettel ellentétben most nincs reagenshiány. A Nemzeti Népegészségügyi központ előállít a teszthez használatos táptalajt is.

- Infostart: Az összes napi tesztből hány készül magánmegrendelésre, magánlaborban? Vannak-e tipikus fertőződési helyszínek?

- A Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjaiban 3 százalék körül volt azon vizsgálatok aránya, amelyet jellemzően a külföldről hazatértek kértek a házi karantén kiváltása céljából. A magánlaborokban akár a 30 százalékot is eléri a magán kezdeményezésű tesztek aránya.

- Egy több száz fős iskolában hogy kivitelezik a lázmérést reggel úgy, hogy ne alakuljanak ki sorok?

- Ezt a helyhez kell szabni. Meg kell vizsgálni az összes lehetőséget. Az alapszabály az, hogy több bejáraton kell beengedni a gyerekeket. A hőmérőzés 2 másodpercet vesz igénybe. A személyzet számát kell sokszorozni.

- A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az enyhe tünetes hiányzáshoz elégnek kellene lennie a szülői igazolásnak. Nem így látják?

- A szülő nem tudja megítélni a gyereke állapotát. Csak egészséges gyerek menjen közösségbe.

- Látnak-e bármilyen elétérést a koronavírus-járvány tüneteiben, lefolyásában tavasz óta?

- Az új koronavírusos megbetegetésről és a vírusról naponta olvasunk új cikkeket. Ez a vírus nem hasonlít az influenzavírushoz, hanem nagyon úgy néz ki, hogy egy teljes szervezetet igénybe vevő vírusról beszélünk, ugyanis gyulladásokat képes létrehozni például az erek belső falán, ezért veszélyeztetettek a krónikus betegségekben szenvedők. A betegség nagyrészt - főként a fiataloknál - tünetmentesen zajlik, de vannak helyzetek, amikor nagyobb a veszély: az időseknél és a krónikus betegeknél.

MindenInfostartt-cikk a koronavírusról itt olvasható!