Nyitókép: Pexels

A járvány sem állította meg a kórházi adósságot

Infostart
2020. augusztus 25. 17:02
Csaknem 37 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel július végére az egészségügyi intézmények, ebből a fekvőbeteg-ellátóknál 36,7 milliárdnyi adósság gyűlt össze.

Bár a tavaly július végi 47 milliárdos adóssághoz képest a jelenlegi állomány tízmilliárd forinttal kevesebb, azonban az idei havi átlagos növekedés – az elmúlt két hónap visszafogott emelkedése ellenére is – félmilliárd forinttal több, mint a tavaly az első hét hónapban, amikor 4,7 milliárd volt, szemben a 2020-as 5,2 milliárd forinttal – írja a napi.hu.

Az idei év 67 milliárdnyi tartozással indult a magyar kórházakban, miután tavaly elmaradt a konszolidáció. A 100 millió forint alatti tartozásokat februárban 19 milliárdból kifizette a kormány. Márciusban a fennmaradó 48 milliárdot is átutalták az adósságrendezésre, csakhogy közben újraindult a tartozásállomány gyarapodása, ráadásul márciusban az elektív ellátásokkal le is álltak az intézmények.

Július végére a Pécsi Tudományegyetem ugrott az adóslista élére, 2,67 milliárd forint adósságállománnyal és 675 milliós havi növekménnyel. Ezzel lehagyta az eddig listavezetőnek számító Honvédkórházat, amelyben 237 milliós csökkenéssel 2,4 milliárdra apadt a tartozásállomány július végére. Jelentősen, 525 millió forinttal csökkenve 1,6 mérséklődött a Debreceni Egyetem adóssága is.

Az országos intézetek közül kiemelkedik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet 1,5 milliárdos tartozása, a megyei kórházak közül pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Fejér megyei és a Békés megyei kórházak milliárd fölötti adóssága.