Nyitókép: Pixabay

A koronavírus után óriási hajrá a hazai műtőkben

Infostart
2020. július 21. 10:17
A NEAK adatai szerint a járvány miatt elmaradt beavatkozások 80 százalékát már behozták az egészségügyi intézmények.

Jól halad az egészségügy leállása alatt felhalmozott műtéti hátralék ledolgozása – írja a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) adatai alapján a Népszava. A kórházak járvány miatt március közepétől nem végeztek tervezhető műtéteket.

Ugyanakkor a finanszírozási adatok szerint a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók, míg a tervezhetőekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények. A szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma alig csökkent, de például a szürkehályog-, a gerinc-, a térd- és csípőízületi operációk szinte leálltak.

Az egészségbiztosítási alapkezelő május közepén nyitotta meg a már ismert nagy műtétes várólisták mellett a vírus elleni védekezés miatt halasztott 19 ellátásra a várólistákat. Eddig 1118 eset került fel a listára, amiből július közepéig 904 beavatkozást, azaz 80 százalékot már ellátták.

A legtöbb ilyen elmaradt beavatkozás a nőgyógyászati műtéteknél volt. Például vérzési rendellenességek miatt indikált operációkra július 13-ig 263 pácienst regisztráltak és közülük még 38 ma is ellátásra vár. A listára kerülés és a beavatkozás között átlagosan három napot kell várakozni. Csak 11 beteget jegyeztek elő laparoszkópos bélműtétre, de ők várakoztak a legtöbbet, 11 napot, mire műtőasztalra kerülhetnek.