Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Noha Draskovics Tibor megígérte, mégsem írták ki a Lánchíd felújítási tenderét

Infostart
2020. július 17. 14:38
Nem lehet szabályosan kiírni a közbeszerzési eljárást a Lánchídra - mondta Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának tagja. A fővárosi tervek szerint 2023-ra készül el a felújítás.

Nem döntött a BKK igazgatósága a Lánchíd felújítási tenderének kiírásáról, ez várhatóan jövő héten történhet meg – közölte Wintermantel Zsolt, az igazgatóság fideszes tagja, aki több aggályt fogalmazott meg.

Wintermantel Zsolt az InfoRádióban emlékeztetett: múlt héten Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke azt nyilatkozta, hogy 99 százalékban minden készen van. De ez nem igaz, például nincs még független akkreditált közbeszerzési szakértő sem, pedig törvény szerint kötelező lenne, enélkül nem lehet közbeszerzést kiírni a beruházás lebonyolításához - emelte ki a testület tagja.

Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke múlt pénteken a Klubrádióban arról beszélt, hogy ezen a héten tárgyalja, és jóvá is hagyhatja az igazgatóság a Lánchíd felújításának közbeszerzési pályázati tervét.

"A BKK Igazgatósága a jövő héten fogja tárgyalni és gondolom, jóváhagyni azt a közbeszerzési kiírástervezetet, amin a kollégák most az utolsó simításokat végzik" - mondta akkor Draskovics Tibor.

Wintermantel Zsolt jelezte: szóvá tette, hogy a főváros belső szabályzat szerint ilyen típusú beruházást engedélyokirat alapján lehet végezni. Ez a dokumentum még mindig csak arra ad lehetőséget, hogy az új pályázatot a Lánchídra és az Alagútra együttesen írhassa ki a BKK, holott most már csak külön a Lánchídra írnák ki pénzhiány miatt. Eltelt hat hónap úgy, hogy a legfontosabb beruházási alapokmányt nem módosította a Fővárosi Közgyűlés, illetve a járványhelyzet alatt az egy személyben eljáró főpolgármester. Ez egy fontos mulasztás – fejtette ki.

A késlekedés miatt

a legújabb szakértői jelentés szerint tovább romlott a híd állapota, ami további drágulást jelent a felújítás során

- közölte.

Arról is beszélt, hogy a főváros beruházási rendelete szerint, ha nincs fedezet a beruházásra, nem írható ki közbeszerzés. Márpedig előállhat az a helyzet, hogy nincs meg a szükséges fedezet, ahogy arról Tüttő Kata főpolgármester-helyettes pénteken is beszélt. A BKK és a főváros között megkötött megvalósítási megállapodásban 23 milliárd forintos összeg szerepel. Hozzátette: az már csak hab a tortán, hogy szerinte a feltételes közbeszerzés indoklása sem helytálló.

Bár az igazgatóság többsége kifejezte szándékát a kiírás támogatásáról, Wintermantel Zsolt sok tisztázandó kérdésre hívta fel a figyelmet, és hivatalos jogi állásfoglalást kért a Főpolgármesteri Hivataltól és a BKK menedzsmentjétől, hogyan vélekednek ezekről a helyzetekről.

Főváros: 2023-ra lehet kész a híd

A főváros és a BKK pénteken délután sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről.

Fendrik László, a BKK megbízott vezérigazgatója elmondta, hogy a pénteki rendkívüli ülésen az igazgatóság tárgyalt a tenderről, és elvi támogatásról biztosította a menedzsmentet, hogy jövő héten a közbeszerzés kiírását megvitatja és jóváhagyhatja. Ezt követően júliusban ki lehet írni a közbeszerzést, ami 2021 februárjára zárul le, akkorra választhatják ki a kivitelezőt. A győztesnek 2021 márciusában biztosíthatják a felvonulási területet. A teljes felújításra 30 hónappal számolnak, ebből

18 hónapra lenne lezárva a híd.

A tervek szerint 2023-ban tudják visszaadni a közlekedőknek a Lánchidat – emelte ki.

Szőke László, a Budapest Közút vezetője arról beszélt, hogy tömegrendezvények, futóversenyek, felvonulások továbbra sem lehetnek a Lánchídon, de egyelőre nem kell teljesen lezárni a hidat. Egy kisebb javítási munka szombaton indul el a folyásirány szerinti déli járdán, ezért ideiglenesen ezt lezárják a gyalogosforgalom elől, de a javítások végével visszaadják.

Megnyugtatott mindenkit, hogy

a híd nem fog leszakadni, továbbra is egyhetes ellenőrzéseket tartanak.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt mondta: a főváros várja, hogy a kormány odaadja a megígért 6 milliárd forintot, ami nagyjából a felújítás összegében az áfát fedezné. A többi részt a főváros hitelből tervezi finanszírozni.

A főpolgármester-helyettes szerint itt az ideje, hogy a politikai adok-kapok után megkezdődjön az együttműködés a felek között, ahogy a Lánchíd is összeköt és nem szétválaszt.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni a teljes felújítás, azt mondta: ez akkor fog kiderülni, ha beérkeztek az ajánlatok. Meg kell látni, hogy a pandémia milyen hatással volt az ágazatra. Ha magasabb lenne az ajánlatokban szereplő összeg, mint amit a Lánchíd felújítására szánhatnak, akkor a kormánnyal közösen kell kitalálni a következő lépéseket.

Tüttő Kata azt mondta, hogy van akkreditált szakértő a pályázathoz, az engedélyokirat módosításával pedig azért várnak, mert a 6 milliárd forintos támogatást odaítélő kormányhatározat is a híd és az alagút felújításra szól, előbb azt kell módosítani úgy, hogy az összeget csak a hídfelújításra is fel lehessen használni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Wintermantel Zsolt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tudósítás a sajtótájékoztatóról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fendrik László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tüttő Kata
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást