Döntött a tűzijátékról a kormány - a nap hírei

Infostart
2020. július 16. 22:27
Idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án, és a többi állami rendezvény is elmarad. A nagyvárosokban 4 ezer milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások – közölte a pénzügyminiszter. Algásodás miatt harmadfokú készültség van a Balaton nyugati medencéjénél. A nap legfontosabb hírei július 16-án.

Az idén elmaradnak a Szent István napi állami ünnepségek a koronavírus-járvány miatt - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.Gulyás Gergely a kormányinfón közölte: augusztus 20-án csak a tisztavatást tartják meg, a tűzijátékot, a légiparádét és egyéb rendezvényeket nem. Józan döntésnek tartja az augusztus 20-i tűzijáték lemondását a főpolgármester. Karácsony Gergely közösségi oldalán a kormány döntésével összefüggésben azt írta, hogy felelőtlenség lett volna, ha több százezres tömeg gyűlt volna össze a Duna-parton.

Újabb 16 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 4.279 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Nincs újabb elhunyt, így továbbra is 595 halálos áldozata van a kórnak. 3.156-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 528.

Egyes országokon belül regionális besorolást is megállapíthat mostantól az országos tisztifőorvos, ilyen döntés azonban egyelőre nem született - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta: hogy Magyarország a térségben a legbiztonságosabb államok közé tartozik, de a szabályok fenntartására és betartására is szükség van.

A cél az, hogy egy egységes közlekedési szolgáltató cég jöjjön létre, ennek első lépése, hogy a MÁV lett a Volánbusz tulajdonosi jogainak gyakorlója - jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón a mielőbb megoldandó feladatok közé sorolta, hogy a vonat várja be a vasútállomáshoz érkező buszt, legyen egységes menetrend, és ne a város két távoli pontján legyen a buszpályaudvar és a vasútállomás.

A nagyvárosokban 4 ezer milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások a Modern városok program részeként - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Megyei Jogú Városok Szövetségének székesfehérvári közgyűlésén hangsúlyozta: a kezdeményezés a 23 megyei jogú városban 270 projektet támogat.

A magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteni - hangsúlyozta a miniszterelnök a Facebook-oldalán az uniós csúcs előtt közzétett videoüzenetében.Orbán Viktor közölte: Európa történetében példátlanul nagy közös gazdasági csomagot állítanak össze a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése érdekében. Mint mondta, vita van arról, hogy ki döntsön ezeknek a pénzeszközöknek a felhasználásáról

Környezetvédelmi célú forrásokat kérnek az európai unió soros német elnökségétől a Visegrádi országok főpolgármesterei. A budapesti Városháza közölte: a V4-es településvezetők az Angela Merkelnek írt levelükben arra hívták fel a kancellár figyelmét, hogy a városokat és az ott lakókat rendkívül súlyosan érinti az éghajlati krízis, de a közlekedés zöldítésével, vagy az elavult lakásállomány korszerűsítésével jelentősen csökkenteni lehet a károsanyag-kibocsátást.

Algásodás miatt harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Balaton nyugati medencéjére az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Balatongyörök térségében megkezdik a meder kotrását, de ez a strandok használatát nem befolyásolja.