Nyitókép: Pixabay.com

Komoly segítséget kapnak a kisgyermeket nevelő kutatónők

Infostart
2020. július 14. 15:25
A gyermeket nevelő kutatónőknek és a 14 év alatti gyermeküket egyedül nevelő kutatóknak segít a Magyar Tudományos Akadémia az MTA doktora cím megszerzésében. A második alkalommal kiírt pályázati támogatást, 1 millió 800 ezer forint ösztöndíjat 11 – köztük 4 szegedi – kutatónő nyerte el.

Az ösztöndíj ahhoz is hozzájárul, hogy egyre több nő kapjon kedvet a kutatáshoz, mert míg a hallgatók körében egyre több – a Szegedi Tudományegyetemen 56 százalék – a nők aránya, addig a kutatók körében jóval kisebb – az SZTE-n 44 százalék – a jelenlétük – hívja fel a figyelmet a Delmagyar.hu.

Most támogatásban részesült az algoritmikusan gondolkodó, Nők a Tudományban Kiválósági Díjat nyert Gazdag-Tóth Boglár­­ka. Globális optimalizálás a szakterülete az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar tudományos főmunkatársaként dolgozó kutatónőnek. Szintén segítséget kapott Nagy Nikolet­­ta, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézetében dolgozó kutatónő, aki a bőrgyógyászaton belül a ritka monogénes bőrbetegségek genetikai vizsgálatát végzi.

A Lewis Carroll írói álnéven elhíresült Charles Lutwidge Dodgson (1832–1898) sokrétű munkásságának feltérképezése a célja Sándorné Kérchy Anna Boglárkának, a harmadik szegedi nyertesnek. Az MTA szerint Carroll a meseregénynek ál­­cázott, társadalomkritikával és nyelvfilozófiával telített nonszensz fantáziairodalom kiemelkedő alakja. A negyedik sikeres pá­­lyázó a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetében dolgozó Tóth Szilvia Zita, akinek munkája a C-vitaminhoz és Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutatóhoz kapcsolódik – ismerteti a portál.