Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Jövő héten rábólinthatnak a Lánchíd-tenderre

Infostart
2020. július 11. 10:53
Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke árult el részleteket a közbeszerzés részleteiről.

Jövő héten a BKK igazgatótanácsa elé kerül a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés, ott vélhetően jóváhagyják, és azt követően legfeljebb még egy hét múlva indulhat a közbeszerzés – hangzott el a Klubrádió műsorában.

A volt miniszter felidézte: az előző városvezetés ugyan jóváhagyta ezt a kiírást, de akkor a rendelkezésre álló összeg kétszereséért vállalták volna el a kivitelezők a Lánchíd felújítását. A BKK most januárban mondta ki, hogy ezek a feltételek nem elfogadhatóak, de így gondolta az előző vezetés is, egyszerűen túl drága volt – mondta Draskovics Tibor.

Kiírhatták volna még egyszer ugyanúgy a közbeszerzést, de ő ennek nem híve, mondta a BKK igazgatóságának elnöke. Inkább nagyon alaposan át kellett gondolni, hogy mi legyen a kiírás műszaki tartalma, azért, hogy minden, ami fontos a Lánchíd tartós, jó színvonalú megőrzéséhez, megvalósuljon, de semmi olyan ne, amire viszont nincs fedezet.

Ebben

nincs benne a Váralagút és a 2-es villamos pesti megállójának felújítás.

Hozzátette: rengeteg műemléki eleme van a Lánchídnak, ezeknél lehet kérdés, hogy cseréljek ki vagy újítsák fel őket. Sok olyan részlet van, amely a műszaki állapotot nem befolyásolja, a költségeket viszont igen. A műemléki elemeknél pedig nem egyértelmű, hogy melyik olcsóbb, ezeket gyakorlatilag egyesével át kell tekinteni, ami aprólékos munka.

Draskovics Tibor szerint jövő héten rábólint a kiírásra a BKK, ezután jöhet a jogi munka. Mivel ez nagy értékű, nemzetközi közbeszerzés, meg kell jelentetni az Európai Unió közbeszerzésekkel foglalkozó kiadványában. Ennek van némi átfutási ideje, de a döntés után néhány napon, legfeljebb egy héten belül megjelenik a kiírás.

A kormányzat és a főváros között hónapok óta vita a Lánchíd felújítása. Orbán Viktor és a kormány szerint Budapest vezetésének már régen ki kellett volna írnia a közbeszerzést, Karácsony Gergely főpolgármester a pénzhiánnyal indokolta a kiírás elhúzódását.

Június végén, a Fővárosi Közgyűlés koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével ismét megtartott ülésén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezzel elkezdődik a 171 éves híd felújítása.