Újabb korlátozásokra kell számítani a koronavírus-járvány miatt Magyarországon - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2020. július 10. 22:45
Július végétől válhat elérhetővé Magyarországon is a munkahelyek megőrzését szolgáló uniós hitel. Az Európai Bizottság által javasoltnál kisebb összegű uniós költségvetéssel tervezne az Európai Tanács elnöke.

Újabb korlátozásokra kell számítani a koronavírus járvány miatt Magyarországon - erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: az operatív törzs javaslatairól legkésőbb szombaton születik döntés. Kiemelte: Magyarország biztonságos, de a környező országokban emelkedik az esetszám. A miniszterelnök az őszi törvényalkotás legfontosabb kérdésének nevezte a gyermekvédelmi törvény szigorítását. Orbán Viktor a Kaleta-ügyet kommentálva kijelentette: az enyhe ítélet azt bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatás nem áll a kormány befolyása alatt.

A betegek kezelésében is sikeresnek bizonyult a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép. Az innovációs minisztérium közölte: a vizsgálatba bevont orvosszakértők álláspontja szerint a magyar fejlesztésű eszköz a beállított paramétereket pontosan és megbízhatóan teljesíti, így bevonhatóvá válik a lélegeztetésre szoruló betegek kezelésébe. Az előzetes eredmények alapján megkezdődhet a felkészülés a magyar lélegeztetőgép sorozatgyártására.

Július végétől válhat elérhetővé a munkahelyek megőrzését szolgáló uniós hitel - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek videótanácskozásán ismét sürgette, hogy a nem eurózóna-tag országoknak is hozzanak létre az Európai Stabilitási Mechanizmushoz hasonló védőhálót. Megerősítette, hogy a magyar álláspont szerint a gazdasági újraindítást célzó uniós helyreállítási csomagnak igazságosnak, rugalmasnak, és a politikamentesnek kell lennie.

Az Európai Bizottság által javasoltnál kisebb összegű uniós költségvetéssel tervezne az Európai Tanács elnöke, aki a védelemre és a szomszédságpolitikára szánna kevesebbet a következő hét éves ciklusban. Charles Michel növelné az egészségügyre, innovációra, kutatásra, digitalizációra, oktatásra és a belső biztonságra szánt összeget. Az Európai Tanács elnöke szerint a jogállamiság feltételrendszere továbbra is fontos. Ugyanakkor az Európai Bizottság előterjesztésében még az szerepelt, hogy a kifizetések felfüggesztéséhez kötött szankciókról a Bizottság dönthet.

A kormány jövőre több mint 2300 milliárd forintot fordít családtámogatásokra a költségvetésből - erősítette meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba a Családszervezetek konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy jövő júliustól emelkedik a csecsemőgondozási díj összege, nő a gyermekétkeztetésre szánt támogatás, és a következő tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez.

A nyugdíjak azonnali megemelését követeli az LMP. Schmuck Erzsébet társelnök az élelmiszerárak jelentős növekedése miatt azt szorgalmazta, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj jövőre esedékes egyheti részére szánt 77 milliárd forintot most azonnal kapják meg a jogosultak.

Az MSZP szerint a dolgozók lassan kiszorulnak a Balatonról, de a párt nem hagyja, hogy a kormány kisajátítsa ezt a közös nemzeti kincset. Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke közölte, a következő hetekben tájékoztató kampányt indítanak, amivel ki kívánja fejezni: nem kérnek a szabadstrandok fizetőssé tételéből, a vitorláskikötők privatizálásából, illetve a part menti területek beépítéséből.

Továbbra is nyitott sebnek tartja Európa szívében a Srebrenicai mészárlást a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos. Várhelyi Olivér az Európai Parlament ülésén hangsúlyozta: Európa nem felejtette el azt sem, hogy szégyenletes kudarcot vallott, és felelősséggel tartozik, amiért nem volt képes megállítani a tömeggyilkosságot.

A szlovák hatóságok egy napra visszaállították a beutazók ellenőrzését, miután megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma. A pozsonyi rádió beszámolója szerint szombat délután három óráig ellenőrzik a belépőket, főként azokat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek.

Olaszországban az év végéig meghosszabbították a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet. A kormány döntésének hátterében az illetékes egészségügyi bizottság előrejelzései állnak, melyek szerint a járványveszély nem ért véget, és ősszel második hullám is várható.

Ismét rekordot döntött a koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Államokban. Egyetlen nap alatt több mint 64 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel 3 millió 110 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma. A legtöbb új esetet továbbra is Kaliforniában, Texasban és Floridában mutatták ki.