Nyitókép: Pixabay.com

Nem lehet elégszer elmondani: tanácsok hőség idejére az állattartóknak

InfoRádió
2020. július 5. 12:24
A nyári hőségben is legyen mindig friss víz a háziállat előtt. Az autóba pár percre sem szabad bezárni az állatot, hiszen az életébe is kerülhet – hangsúlyozta az InfoRádiónak az Országos Állatvédelmi Alapítvány vezetője.

Balogh Ernő az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, fontos, hogy az állattartók felmérjék az aktuális napi hőmérsékletet, és ennek megfelelően, lehetőség szerint délelőtt 11 és délután 3-4 óra között ne vigyék ki a szabadba sétálni a kutyákat, macskákat, hiszen ebben az időszakban tűz a legjobban a nap. A szakember a betonos, aszfaltos felületektől is óva int, miután azokon könnyen meg tud égni az állatok tappancsa.

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány vezetője azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kánikulában

mindig legyen biztosítva az állatok részére friss ivóvíz,

azaz napjában többször ildomos cserélni azt. Az etetésénél pedig érdemes lehet a száraz tápokra koncentrálni, miután a konzervek hamar megromlanak a melegben, és a legyek is könnyebben beköpik, amitől beteg lehet az állat.

A szakember az állatok autós utaztatásával kapcsolatban megjegyezte, bár nem győzik elégszer hangsúlyozni, nem múlik el úgy nyár, hogy ne történjen baleset, vagy akár a kedvencek életébe kerülő tragédia. Emlékeztetett, egy napon álló jármű belső tere percek alatt fel tud forrósodni 40-50, de akár 60 Celsius-fokra is, amitől egy benne hagyott állat

rövid idő alatt hőgutát kaphat és elpusztulhat.

Tehát, mint kiemelte, egy-két percre sem szabad bezárni az állatot a kocsiba, amely esetében a lehúzott ablak sem megoldás. Balogh Ernő hozzátette, klímázás esetében a fokozatos lehűtésre kell figyelni.

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány vezetője azt tanácsolta végezetül, ha bárki autóba zárt állatot lát, bátran

hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot,

és kérjen segítséget az állat érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kedvencek tartása a hőségben – Balogh Ernő, Országos Állatvédelmi Alapítvány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást