Nyitókép: Pixabay

Dübörög az Airbnb a budai várban, lecsapott az önkormányzat

Infostart
2020. június 24. 13:06
A kerület vezetése razziázni kezdett, a bérelt lakásukat szabálytalanul másoknak kiadók szerződését azonnal felmondják.

Igen különleges módon éled újjá a turizmus Budapest egy frekventált pontján.

Ismert, a budai Várban és környékén a legtöbb ingatlan helyzetét azzal biztosítja hosszú távra a tulajdonos kerületi önkormányzat, hogy hosszú távra - örökre - adja bérbe a beköltözőknek, cserébe alacsony bérleti díjat, pár tízezer forintot kell fizetni az ottlakásért.

Az Index és a HVG most az önkormányzat információira hivatkozva arról ír, hogy

több ilyen kerületi lakó - tilalmas módon - turisták számára tovább "hasznosítja" lakását,

ez viszont már nem szabályos, ezek az önkormányzati bérlakások ugyanis nem szolgálhatnak további jövedelemszerzési célt.

A kerület illetékesei most razziákon próbálják feltárni a helyzetet, jegyzőkönyvekből úgy tűnik, egyesek napi szinten 20-27 ezer forintot keresnek ezen az ingatlanbizniszen, ami kvázi a havi bérleti díjuk.

Váradiné Naszályi Márta polgármester a razzia eredményéről szólva a HVG-nek arról számolt be, hogy ahol ilyen tiltott Airbnb-tevékenységre bukkannak, ott felmondják a bérleti szerződést.

Nem egy és nem kettő "ingatlantulajdonos" egyébként teljesen nyilvános helyen - például a Booking.com portálon - kínálja ezt a szabálytalan, turistaszempontból viszont tökéletes szálláslehetőséget. Érkezéskor, készpénzben kell fizetni, távozáskor a kulcsot a postaládában kell hagyni.