Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Beázott a Román Csarnok a Szépművészetiben

Infostart
2020. június 19. 11:21
A károk nem jelentősek – közölte a múzeum.

Három hónap kényszerű zárvatartást követően szombattól ismét látogatható a Szépművészeti Múzeum – adtunk róla hírt csütörtökön.

Az intézmény egyik munkatársa az Indexnek küldött levélben viszont azt írta, hogy a vasárnapi özönvízszerű eső miatt az épület jelentős vízkárokat szenvedett, az újonnan átadott Román Csarnok teljesen beázott a falakat díszítő freskókkal együtt, és a műtárgyraktárak, illetve a földszinti állandó kiállítások is vízben állnak.

A portál megkereste a múzeumot is, ahol megerősítették, hogy a Román Csarnok tényleg beázott, de a károk közel sem olyan jelentősek a megítélésük szerint.

"A vasárnapi ítéletidő és a rövid idő alatt leesett extrém mennyiségű esővíz kisebb károkat okozott a múzeumban. A Román Csarnok két helyen, a két sarkán ázott be, szerencsére a károk nem jelentősek, a múzeum és a kivitelezők megvizsgálták az épület tetőszerkezetét és megtették a szükséges lépéseket. A vízbetörés pontos okának feltárása meg zajlik, a Román Csarnok addig sajnos nem látogatható. A javításokat a kivitelező garanciális munkák keretében végzi majd el. A vasárnapi nagy felhőszakadást követő további esőzések során már nem tapasztaltunk beázást" – tudatta a múzeum kommunikációs osztálya

A felújított Román Csarnokot 2018 őszén adták át.