Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely kérésére elhalasztják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését

Infostart / MTI
2020. június 5. 12:07
A főpolgármester példátlan esetről beszélt a 2021-es költségvetésben szereplő elvonások miatt. Döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. Fürjes Balázs szerint a városvezető lemondta a párbeszédet a kormánnyal.

Karácsony Gergely kérésére elmarad a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülése. A városvezetés lépését Karácsony Gergely azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete "olyan mértékű elvonással sújtaná" a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

"Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás"

- olvasható a kommünikében. A közlemény megfogalazása szerint "ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek" a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

Fürjes Balázs: Karácsony Gergely lemondta a párbeszédet a kormánnyal

A Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester új időpont ajánlása nélkül mondta le a korábban közösen kitűzött egyeztetést.

Fürjes Balázs szerint miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt, "a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét".

Azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására.