Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Benyújtották a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot

Infostart
2020. május 27. 06:24
A törvényről két héten belül dönthet a parlament.

"Magyarország veszélyhelyzeti intézkedéseivel szemben a kezdetektől fogva példátlan, összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlott hazánk határain belül és kívül. Bár az alaptalan támadások szerencsére nem befolyásolták a járványügyi védekezés sikerét, történelmi felelősséget viselnek mindazok, akik a küzdelem legnehezebb időszakában kérdőjelezték meg a rendkívüli intézkedéseket és próbálták meg aláásni a kormányzati döntések legitimitását. A javaslat célja, hogy a járványügyi helyzet stabilizálódására tekintettel megalapozza a közjogi helyzet, a veszélyhelyzeti különleges jogrend megszüntetését, és a Törvény hatályon kívül helyezését" - olvasható a törvényjavaslat indoklásában, amely kedden éjjel került fel a parlament honlapjára.

Azt már korábban bejelentették, hogy a javaslatról két héten belül szavathat az Országgyűlés, és a veszélyhelyzet június 20-val szűnhet meg.

Orbán Balázs államtitkár kedden sorolta fel, hogy milyen átmeneti szabályok maradhatnak meg:

  • Az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést,
  • Az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart.
  • Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje.
  • A hiteltörlesztési moratórium december 31-éig hatályban marad,
  • A kórházparancsnoki rendszert megtartják.
  • Az állami foglalkoztatottak - rendőrök, katonák és kormánytisztviselők - külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik,
  • Az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése megmarad.