Nyitókép: pixabay

Jön a munkahelyteremtő bértámogatás - részletek

Infostart
2020. május 19. 12:41
Áprilisban 330 ezerre nőtt a munkanélküliek száma, ezért a kormány azonnal lépett: egymillió forintot lehet kapni kilenc hónap alatt - persze szigorú feltételekkel.

Friss számokat sorolt az operatív törzs keddi tájékoztatóján Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A három hónapra szóló bértámogatási program friss számait ismertetve elmondta, a jelentkezők száma az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt, összesen

  • több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot,
  • 95 ezer kapott segítséget,
  • átlagosan 167 ezer forintos összegben.

A legtöbb támogatási igény a turizmusból, a feldolgozóiparból, a vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjármű-javítási és szállítás-raktározási ágazatból érkezett, leginkább Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből.

Az államtitkár hat olyan cégről tud, amely ezer fő fölötti állományi létszámmal vesz részt a programban, és további tizenhárom vállalat legalább ötszáz munkavállalót "vitt bele".

Összesen 40 ezer olyan munkavállaló van, akiknek az ügyét már pozitívan elbírálták, ők közvetlenül az államtól már meg is kapták a fizetést.

A k+f területre külön mentőprogram vonatkozik, 550 cég 8700 tudósa, mérnöke kaphatott eddig segítséget, a támogatási összeg 6,2 milliárd forint - jelentős részben Budapestről, Pest megyéből.

A számokat összeadva 100 ezer fölötti azon emberek száma, akiknek e két program segített munkahelye megtartásában.

Új programelem

Mivel a válság kitörése és április között legalább 50 ezren elveszítették állásukat - a munkanélküliek száma 330 ezer fő -, a kormány további segítségnyújtásról is döntött.

"Jön a munkahelyteremtő bértámogatási program, amely érdemben segíti a regisztrált álláskeresők munkába állását: a programban több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre, és ebből az összegből 70 ezer álláskeresőt tudunk segíteni. A támogatás lényege, hogy

  • 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várunk el a munkáltatótól
  • a programban résztvevőknek így biztosítottá válik az ellátása
  • a támogatott 6 hónap alatt a bruttó bér és a szocho 100 százalékát, de legfeljebb havi 200 ezer forintot térítünk meg a munkáltatónak
  • ennek köszönhetően munkavállalónként ez nettó 112 ezer forintos segítség havonta, 9 hónap alatt 1 millió forint
  • a munkáltatónak vállalnia kell, hogy ezen idő alatt megtartja az állományi létszámot"

- mondta az államtitkár.

A kérelmek nem hosszabbak egy oldalnál plusz két mellékletnél.

A munka.hu portálon továbbra is minden kérdésre megtalálható a válasz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!