Nyitókép: Pixabay

Életmentő szállítóinkubátorral gazdagodott a Semmelweis Egyetem

Infostart
2020. május 19. 11:14
Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható "házon belül" a megszületett újszülött. A nyolcmillió forint értékű inkubátort a Mészáros Csoport adományoz a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának.

Magyarországon évente csaknem nyolcezer újszülött koraszülöttként jön a világra. Az igen apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat koraszülött intenzív osztályokon látják el. A koraszülöttek ellátásához a többi között szükség van úgynevezett transzportinkubátor használatára, amelyből eddig az intézetnek csak egy volt.

A Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályát a járványidőszakban Covid-ellátó központnak nevezte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az osztályon fogadják az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazolt koronavírusos édesanyák koraszülöttjeit is. A vadonatúj szállítóinkubátor segítségével megvalósítható a gyermekek elkülönített ellátása, valamint a higiénés szempontok fokozott figyelembevétele.

„Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható házon belül a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra. A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a Covid-19 fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk” – fogalmazott Nádor Csaba, az egyetem koraszülött intenzív osztályának vezető főorvosa.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója az adomány kapcsán kifejtette: miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, ezért az új eszköz beszerzésének több mint 8 millió forintos teljes költségét a Mészáros Csoport átvállalta.