Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Indul a veszprémi déli elkerülő négysávosítása

Infostart / MTI
2020. április 29. 13:22
A fejlesztés két ütemben, 2023-ra készül el - mondta az útszakasz szerdai munkabejárásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Mosóczi László közölte: a litéri és füredi csomópontok között az utat 7,5 kilométeren négysávossá bővítik, a lámpás csomópontok helyett külön szintű csomópontokat alakítanak ki, a meglévő burkolatot felújítják, korszerűsítik.

  1. Az első ütem a litéri és a veszprémi-budapesti csomópontot is magába foglaló, almádi csomópont előtt véget érő szakasz, amely várhatóan 2021 decemberére készül el.
  2. A füredi csomópontig tartó folytatás kivitelezési munkái 2023 elejéig tartanak majd.

A fejlesztés 25,3 milliárd forint hazai forrásból valósul meg, a kivitelezés április végén kezdődik - tette hozzá Mosóczi László.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a koronavírus okozta rendkívüli körülmények ellenére is elkészülhet 2020-ban a többi között:

  • Eger gyorsforgalmi bekötése,
  • az M4-es és az M76-os út több szakasza,
  • az M0 déli szakasz korszerűsítésének első üteme,
  • az új komáromi Duna-híd.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a térségben régóta várt beruházás fontos mérföldkövéhez érkezett, amely gazdaságilag, turisztikailag és a munkába járás szempontjából is jelentős.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, hogy a város, Európa Kulturális Fővárosaként egész Európát vendégül látja majd 2023-ban, fontos tehát a megközelíthetőség.

Nagy Róbert Attila, a beruházó NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kivitelezési munkálatok által érintett csomópontok lezárását úgy ütemezik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják a közlekedőket.