Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: beadták az első gyógyult emberi vérplazmát koronavírusos betegnek

Infostart
2020. április 24. 11:15
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, mit tegyünk a "moshatatlan" bolti árukkal, és a kutatások friss állapotáról is beszámolt.

Egy híján százzal 2383-ra nőtt a magyarországi koronavírusosok száma Magyarországon egy nap alatt, ez mintha csökkenő tendenciát mutatja, a 11 új halott mindegyike idős vagy krónikus betegségben szenvedő volt. A valamicskét javuló számokról is beszéltek az operatív törzs illetékesei a pénteki sajtótájékoztatón.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetését követően elmondta, kis számú a fiatal elhunytak aránya, de ők is krónikus megbetegedésekkel küzdöttek. A gyógyultak száma szerinte örvendetesen növekszik, már 401-nél tart a számuk. A laboratóriumi vizsgálatok száma 58 251. A kórházi ápolást 877 embernek kell igénybe vennie, továbbra is 61-en vannak lélegeztetőgépen, de "az ő helyzetük sem teljesen reménytelen".

A kutatásokról részletesebben is beszélt: több kutatócsoport is nagy munkában van, a Szent László Kórház és az NNK összefogásával

a világon az elsők között adtak be betegbe gyógyult emberi vérplazmát,

három szakaszban kerül erre sor, a folyamat elején már túl vannak. A beteg egy súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött - közölte Müller Cecília. "Ez jelentős lépés mindannyiunk számára" - tette hozzá.

Ezzel összefüggésben sürgette, jelentkezzenek mindazok, akik meggyógyultak. "Emberbaráti szeretetből csatlakozzanak ehhez a kutatási programhoz!" - kérte az országos tisztifőorvos, aki jelezte, keresni is fogják a gyógyultakat.

Egy másik kutatásról is beszélt: az NNK azt is meg akarja tudni,

milyen mértékben van jelen a koronavírus a környezetben, például a szennyvízben.

Ebben a magyarok egy német-holland kutatáshoz csatlakoznak.

Közbevetőleg elmondta, a magyarországi kötelező védőoltások rendszere nagyon fontos pillére a közegészségügynek.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője először a határhelyzetről beszélt: megnyitották a régi hegyeshalmi átkelőt az ingázóknak, az Agrárminisztérium jelzése alapján a két ország külügye egyezett meg ebben, hogy ne akadályozzák egymást a gazdák és az ingázók.

A kórházakkal kapcsolatban elmondta, számos kórházba indul pénteken védőeszköz-szállítmány, ez a tevékenység a jövő héten folytatódik.

A kijárási intézkedések betartásának ellenőrzése tovább folyik, hétvégén is, amikor nagyobb a szabályszegések száma. A hétvégére a polgármestereknek újfent lehetőségük van szigorításra.

Végül megköszönte "a rendőrség napján" a teljes állomány munkáját.

Kérdések

- Alkalmazható-e a megelőzésre a vérplazma beadása?

- Nem. Konkrét ellenanyagok beadásáról van szó. Jelentős javulást várunk ettől.

- Nagy számú egészségügyi dolgozó fertőződik. Tudják kezelni a helyzetet?

- Igen, vannak változatok, hogy lehet átállni, de ezekre a forgatókönyvekre nem volt szükség.

- A kiskunhalasi mobilkórházat mikor kezdik bevetni?

- Kész van, a személyzet biztosított, kijelölték az orvosokat, akik oda kerülhetnek, ha kell. Bármelyik napon indokolttá válhat a bevetése.

- A kesztyűs árusítók ugyanúgy nyúlnak az áruhoz, mint a pénzhez. Nem veszélyes ez?

- El kell kerülnünk azokat a termékeket, amelyeknél fennáll ez a veszély. Például a felvágottaknál. Pékárunál csipesszel kell fogni a zsemlyét. Földes árunál, zöldségnél nincs jelentősége, mert ezeket otthon főzzük, sütjük, mossuk.

- Kinek kell betartatnia a maszkviselési kötelezettséget, ahol ilyen szabály van?

- Akik hozzák.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!