Felfüggesztették Boldog István és Kálló Gergely mentelmi jogát

Infostart
2020. április 6. 16:21
Boldog István fideszes képviselő érintettsége egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyó nyomozásban merült fel. Korábban azt nyilatkozta: tiszta a lelkiismerete.

A hétfői plenáris ülésen 186 igen, 0 nem szavazattal, 0 tartózkodással függesztették fel Boldog István fideszes képviselő mentelmi jogát.

A Legfőbb ügyészség múlt hét csütörtökön közölte, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mert a gyanú szerint jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytat eljárást, mert felmerült, hogy a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyes pályázataival összefüggésben bűncselekményeket követtek el.

A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült - közölték. Az eljárás adatai szerint az országgyűlési képviselő a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

A bejelentésre reagálva a képviselő közölte: "Az én lelkiismeretem tiszta". Hozzátette: ezért maga kéri mentelmi joga felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás előtt tisztázhassa magát.

Boldog István 2018-ban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. számú egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumot.

Felfüggesztették Kálló Gergely mentelmi jogát is

A jobbikos képviselő esetében 170 igen szavazattal, 13 nem ellenében, 0 tartózkodás mellett döntöttek az Országgyűlésben.

Az eljárás adatai szerint az Európa Parlamenti választások előtt, 2019. május 24-én Kálló Gergely három társával

a Budapest közterületein tizennyolc darab hirdetőoszlopra, valamint nyolc hirdetőtáblára kihelyezett választási plakátokat festékszóró spray-vel megrongálta, amellyel 284.480 forint kárt okozott.

A nyomozás a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitánysága előtt indult, amelynek során 2019. október 21-én Kálló Gergelyt kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Kálló Gergelyt a 2020. február 16-án tartott időközi választáson országgyűlési képviselővé választották, ezért a nyomozást a rendőrség a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészséghez tette át.

A büntetőeljárás lefolytatására Kálló Gergely országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésével most lehetőség nyílt.